Slik lærer Bolaks opp den kommende generasjon

Nyheter
0

Hver uke pendler det hundrevis av elever til Fusa Videregåande skule i Eikelandsosen. Et steinkast unna ligger hovedkontoret til Bolaks, som samarbeider tett med skolen om å ta del i utdanningen for den kommende generasjon.

Bjørg Mette Holmefjord Antonsen er daglig leder i Bolaks, og husker godt da de flyttet inn i bygget på Eikelandsosen, en times kjøretur sørøst fra Bergen. Hun har jobbet i selskapet, som faren startet med sine to brødre, så lenge hun kan huske. I 20 år har hun vært daglig leder.

– Det var vel i 1986 at vi flyttet inn her. Vi hadde produksjon og administrasjon i de nederste etasjene. De tusen kvadratmeterne i øverste etasje ble bygget slik at det kunne være videregående skole i kommunen, sier hun til iLaks.

Stolt
Hun viser stolt frem klasserommet til akvakulturklassen som er bevart i nøyaktig samme stand som den gang, sett bort fra en stor flatskjerm som er hengt opp på veggen.

– Her i de gamle vaskene kan vi se for oss all fisken som ble sløyd. Dette rommet har mye historie og derfor har vi valgt å beholde det slik, forteller hun stolt.

Hun sier videre at det tok flere år før skolen hadde vokst ut av lokalene på loftet til Bolaks og den nye, toppmoderne skolen ble bygget i sentrum av Eikelandsosen.

Bjørg Mette Holmefjord Antonsen viser stolt frem det gamle akvakulturklasserommet. foto Sindre Nordeide

Større tilflytting
Mesteparten av elevene ved skolen pendler ukentlig, men Holmefjord Antonsen sier at hun ser en voksende trend i tilflyttingen til det lille oppdrettsmekkaet innerst i Bjørnafjorden.

– Vi er på et sted nå, hvor det faktisk flytter flere mennesker til Eikelandsosen, enn fra. Det sier nokså mye om hvor sterkt vi står. Det er fortsatt en del som pendler fra stedene rundt for å komme på jobb, men folk trives godt her.

En av de som pendler daglig er Trym Mikkelsen Gjerde (19). Han har gått på skolen siden VG1, hvor han tok naturbruk, før han valgte akvakultur for VG2. Han er straks ferdig med sitt første år som lærling hos Bolaks. Når han er ferdig med to år her, vil han ha fagbrev i akvakultur.

Som lærlinger er elevene ansatt i bedrifter som er en del av ordningen med Opplæringskontoret for fiskerifagene i Hordaland. Bolaks har tatt del i dette i en årrekke.

– Det er nokså mye å lære her, men de tar godt vare på meg, sier han.

Han forteller at han er usikker på om han ønsker å sitte på kontoret når han har fullført læretiden.

– Jeg liker meg egentlig best ute, men vi får se. Det er fortsatt lenge igjen.

Et bra samarbeid
Bjørg Samuelsen er daglig leder for Opplæringskontoret for fiskerifagene og er i tett dialog med Bolaks. Hun forteller at elevene ofte er utplassert i bedrifter mens de går på skole, slik at de får kjenne på hvordan det er før de begynner på læretiden.

Bjørg Samuelsen fra Opplæringskontoret skuer utover fjorden. foto Sindre Nordeide

– Vi har en konkret opplæringsplan, som bedriftene og lærlingene må følge for at de skal få  fagbrev. Derfor er vi er ofte på besøk for å sjekke at alt går fint for seg. Bolaks er en av bedriftene som vi har samarbeidet lenge med, sier hun.

For å få fagbrev, kan en enten kan ta to år med skole, så to år som lærling, eller velge fire år med kombinert skole og læretid (TAF).

Laserpilot
Alexandra Nygård Heidal er en av de som i dag har fått fagbrev etter å ha vært i lære hos Bolaks. Hun hadde egentlig valgt en annen yrkesretning og er utdannet platearbeider, men hun skjønte raskt at det ikke var den retningen hun ønsket.

– Det lå vel i blodet mitt, med en far som driver innenfor næringen, sier hun.

Alexandra Nygård Heidal er sertifisert laserpilot. foto Sindre Nordeide

Hun tok fagbrevet i 2020 og er en i dag fast ansatt hos Bolaks og jobber på tilvekstsenteret Alexandra er en av bare fem personer hos Bolaks som er sertifiserte laserpiloter. Fra kontrollrommet i tilvekstsenteret, styrer de blant annet 36 luselasere de har fått levert fra Stingray.

– Det er utrolig kjekt at man får gjøre så mye forskjellig her. Innen platearbeid ble det fort ensformig. Her er det noe nytt hele tiden, legger hun til.

Faglig leder, Helge Lysen, sier at det er viktig for Bolaks at lærlinger og faste ansatte få sitte sammen.

– Miljøet er det som skaper hva vi er. Her sitter vi alle sammen, så om det er noe lærlingene trenger hjelp til, så er vi ikke mange sekundene unna. Vi er en nokså sammensveiset gjeng, sier han stolt.