Slaktebåt bidrar til kraftig økning i dansk lakseimport

Nyheter
1457

Aksjeanalytiker i Nordea Markets, Kolbjørn Giskeødegård, mener at slaktebåten «Norwegian Gannet» er en åpenbar forklaring på Danmarks økte import av laks fra Norge. 

Ferske tall fra Norges Sjømatråd viser at Danmark hittil i år har importert over 91.693 tonn fersk laks. På samme tid i fjor hadde Danmark importert 77.521 tonn. Det gir en økning på hele 18 prosent.

– For meg er forklaringen på Danmarks kraftige økning nokså åpenbar. «Norwegian Gannet» har transportert direkte til Hirtshals, noe som ikke har skjedd tidligere. Den økningen som har vist i Danmark skyldes etter all sannsynlighet slaktebåten som frakter fisken direkte dit, sier Giskeødegård til iLaks.

– Danmark er et transittland der mye laks skifter eier. Land som oppgis i eksportdokumentet er landet hvor eierskiftet skjer, og ikke landet hvor laksen fysisk ender opp, sier sjømatanalytiker i Norges Sjømatråd, Paul T. Aandahl, til iLaks. Også han påpeker at slaktebåten «Norwegian Gannet» kan ha gitt en vekst i år, sammenlignet med fjoråret.

Hav Line Gruppen har ikke returnert iLaks’ henvendelser.