Slaktar ut fisk som følgje av store luseproblem i Nord: – No går det heftig føre seg

Nyheter
2589

Lusepresset har auka kraftig i Sør-Troms den siste tida. Salaks må slakte ut som følgje av lus.

– Eg føler det har eksplodert dei siste vekene, seier driftsleiar ved Salaks, Kent Inge Bekkeli, til iLaks.

Litt vel mykje
For Salaks, og naboaktørane – deriblant Nordlaks, Salmar, Gratanglaks/Kleiva Fiskefarm og Northern Lights Salmon, har lusa blitt eit alvorleg problem på seinsommaren.

Kjetil Olsen i Marin Helse. FOTO: Marin Helse.

– I PO10 har det gått frå ein veldig behageleg situasjon til litt vel mykje på kort tid, seier Kjetil Olsen, fiskehelsebiolog i MarinHelse, til iLaks.

– No går det relativt heftig føre seg med avlusingar, seier han vidare.

Det er i indre, sørlegare, del av Troms, kor problemet har vore størst.

– Me gjennomfører behandlingar, men me har god kontroll på lusa. Me registrerer at der ein auke, seier konserndirektør oppdrett i SalMar, Roger Bekken, til iLaks.

0,2-grense
Situasjonen har no blitt så alvorleg at Salaks er nøydd til å slakte ut fisk på sin grøne konsesjon som har lusegrense på 0,2.

– Det er relativt nytt, seier Bekkeli til iLaks.

– Det største problemet er med dei grøne konsesjonane, kor lusegrensa er så låg. Dei rundt oss har 0,5-grense, medan me har 0,2-grense, legg han til.

Tøff haust
– Er du uroa for situasjonen vidare?

– Ja.

– Er det krise?

– Det er vanskeleg å seie at det er ei krise. Me har vore borti verre, men det er gale med den grøne. Me får ikkje brukt MTB-en der. I den forstand er det litt krise, seier han.

Løysinga ein del av problemet
Olsen ved MarinHelse er òg førebudd på ein travel lusehaust.

– Me reknar med at det vert endå ein ganske heftig månad. Lusetala aukar på generell basis, og tendensen er at det kjem mykje lus på nytt etter mekanisk avlusing, seier han.

Olsen har nemleg ein teori om kvifor mengda lus ikkje går ned. Han utdjuper kvifor mekanisk avlusing fører til endå meir problem.

– Ein frigjer larver frå ho lus under behandlinga. Det skjer ei «stressklekking» under operasjonane, som gjer at det vert frigjort meir larver i sjøen. Då får ein auka smittepress, seier han.