– Skaden myndighetene nå har gjort, er ikke reversibel

Nyheter
0

Bluegreen-gründer, Nils-Johan Tufte, hudfletter myndighetene.

– Jeg skjønner ikke at de ikke gjorde bedre utredning før de over natten stakk kjepper i hjulene for en hel næring. Uten noe form for forvarsel eller dialog, sier han til iLaks.

Han forteller at han finner det meget underlig at politikere i Norge kan ha så lite gangsyn at de ikke skjønner alvoret.

– At de påstår at det bare vil ramme oppdrettsmilliardærer med grunnrenteskatt, det finner jeg nesten ikke troverdig. Men jeg er sikker på at de kommer til å snu, men skaden myndighetene nå har gjort, er ikke reversibel.

Senterpartiet
For et år siden hadde Bluegreen besøk av Senterpartiet under deres valgkamp, hvor de hyllet deres grønne og fremtidsrettede prosjekter. Under besøket, som ble filmet av NRK, kan man se de fremmøtte politikerne måpe da de fikk omvisning i det lukkede prosjektet FishGlobe.

De fremmøtte Senterparti-politikerne inne i FishGLOBE. Foto: Bluegreen

Les også: FishGLOBE legger prosjekt på is

Kommunal- og distriktsminister i den rød-grønne regjeringen, Sigbjørn Gjelsvik, var en av de fremmøtte Sp-politikerne og hyllet de fremtidsrettede planene til Bluegreen.

– Den utviklingen må vi ta tak i, så vi sørger for at Norge får den nye teknologien og veksten. Og at ikke andre land løper fra oss, sa Gjelsvik da.

Tufte skjønner nå at Senterpartiet bare drev med spill for galleriet da de ønsket å komme i regjering, noe de klarte.

– I fjor, med det de da signaliserte for meg, så ville jeg hatt cirka 150 millioner kroner i ekstra ordrer. Nå har jeg 150 millioner kroner i tapte ordrer, så det har fullstendig snudd seg, sier han oppgitt til iLaks.

– Jeg har heldigvis flere prosjekter som holder oss flytende. Hadde jeg ikke det, så hadde nok også vi slitt med å overleve.

Et av prosjektene de har signert en avtale på, er Marine Donut, som de nå realiserer sammen med SalMar. 

Flagger ut
Tufte mener at vi kommer til å se både konkurser og arbeidsledighet som følge av bare å komme med forslaget om grunnrenten. Nå ser han for seg at leverandørindustrien kommer til å se til andre land for kompetansen de besitter.

– Det vil være helt naturlig nå at hele leverandørindustrien ser bort fra Norge.

Tufte og Bluegreen ser også ut forbi landegrensene, hvor de i sommer begynte testingen av deres lukkede anlegg, Marine Donut, i Canada. 

– Man skal ikke se bort fra at det er der vi vil ha fokus fremover, sier han lurt.

– Først håper jeg at regjeringen snur angående grunnrenteskatten. Eventuelt ser på en bedre løsning som er levelig for alle. Det er jo fullstendig ulogisk å styre bilen ut i grøften uten å røre rattet. På et eller annet tidspunkt vil alle trekke i det, avslutter han lurt.