Pelagia trapper opp satsingen på slamhåndtering i havbruket og har sikret avtaler tilsvarende 10.000 tonn slam. – Slam kan gå fra å være en miljøutfordring til å bli en verdikomponent i en sirkulær næring, sier COO Knut Antonsen.
– Slam er i utgangspunktet et avfallsprodukt, men det inneholder både energi og næringsstoffer som gir betydelig potensial for ressursutnyttelse. Vårt overordnede mål er å etablere en sirkulær modell der slammet ikke bare håndteres, men foredles til produkter som aktivt bidrar tilbake i verdikjeden, forteller Antonsen til iLaks.
Etter overtakelsen av Fjord Solutions tidligere i år, har Pelagia økt kapasiteten og styrket sin posisjon innen slam fra både landbasert og sjøbasert oppdrett. Nå melder selskapet at volumene skyter i været.
– Takket være et målrettet fokus og systematisk arbeid har slamvolumene økt betydelig det siste året. Spesielt det siste halvåret har vi hatt høy aktivitet, med sterk innsats både kommersielt og operasjonelt for å skalere opp volumene. Fra noen hundre tonn i 2024 har vi nå signert slamavtaler som til sammen utgjør rundt 10.000 tonn, sier Antonsen.
– Dette viser at markedet er i ferd med å modnes, og at vår satsing treffer et reelt behov i næringen, legger han til.
Les også: Pelagia styrker satsing på slamløsninger med nytt oppkjøp

– Fra slam til fôr, tilbake til fisk
Pelagia satser tungt på at slam ikke bare skal håndteres, men inngå som en ressurs i havbruksnæringens kretsløp.
– På denne måten kan energiutnyttelse av slam redusere bruken av fossile energikilder og CO₂-kvotepliktige utslipp, samtidig som den styrker bærekraften i havbrukets egen ressursstrøm. Målet er å skape en mest mulig lukket og effektiv kretsgang – fra slam til fôr, tilbake til fisk, sier Antonsen.
Pelagia samler inn slam fra både landbaserte og sjøbaserte oppdrettsanlegg. På land brukes en egen bilflåte for transport og mellomlagring, mens til sjøs benyttes godkjente slambåter. Selskapet planlegger nå å bygge opp en mer omfattende logistikkstruktur til sjøs, i takt med at etterspørselen øker, forteller han.

– Styrket av Fjord Solutions-oppkjøp
En viktig komponent i den sjøbaserte løsningen er BioCollector-systemet, utviklet av Fjord Solutions – som nå er en del av Pelagia. Systemet installeres uten inngrep i hovednota og samler opp slam separat fra dødfisk. Slammet pumpes deretter skånsomt videre til lagring og transport, forklarer Antonsen.
I dag går slammet hovedsakelig til produksjon av biogass eller forbrenning. Parallelt tester Pelagia ut flere alternative nedstrømsløsninger.
– Et konkret eksempel er bruk av slam som råstoff til biobrensel, som kan benyttes i produksjon av fiskemel – en sentral ingrediens i fôr til oppdrettsfisk. Pelagia er i dag en ledende produsent av fiskemel, og har dermed både mulighet og insentiv til å knytte slamverdikjeden tettere inn i egen virksomhet, sier Antonsen.
Les også: Pelagia kjøper alle aksjene i Blue Ocean Technology
– Store volumer er avgjørende
Pelagia understreker at stabile og store volumer er avgjørende for å bygge opp en lønnsom verdikjede til sjøs. Høye transportkostnader og utfordringer med saltinnhold i sjøslam gjør det krevende å utvikle effektive løsninger uten koordinering og stordrift.
– For å utvikle en komplett og lønnsom verdikjede for slamhåndtering til sjøs, er det avgjørende med store og stabile slamvolumer. Uten tilstrekkelig mengde slam blir både transport og behandling kostbart og lite skalerbart, sier Antonsen.
– I dette landskapet tar Pelagia en etterspurt rolle som en solid aktør med langsiktig horisont, bred teknologisk plattform og økonomiske muskler til å stå løpet ut. Vi tar en større del av verdikjeden i et fragmentert marked preget av mange små aktører som ofte kun ser deler av bildet. For å realisere potensialet i sjøbasert slamhåndtering trengs det mer enn teknologi, det kreves koordinering, skalering og en industriell tilnærming. Her ønsker vi å gå foran, legger han til.
Ifølge Antonsen er håndteringen av slam en viktig del av havbruksnæringens grønne omstilling.
– Fremtidens havbruk krever at vi tar ansvar for hele verdikjeden – også for reststrømmene. En strukturert og dokumentert slamhåndtering er avgjørende for å redusere utslipp, møte strengere miljøkrav og hente ut verdier av det vi i dag ofte slipper rett i sjøen.