Å opprettholde mattryggheten er noe av det viktigste man gjør når man produserer spiseklar mat. Da gjelder det å ha rutinene på plass.
– Det å klare å være effektiv mens man samtidig skal produsere trygg mat er en balansegang. Det er akkurat som om du skal lage mat på kjøkkenet ditt hjemme. Hvis det er veldig rotete og du ikke har tilstrekkelige rutiner, så bruker du også mer tid på å lage maten. Men hvis det er rent og ryddig så klarer du å jobbe mer effektivt, det samme er det på en fabrikk, forteller Odd Medhus.
Medhus er daglig leder for CFT Solutions, som eier foredlingsanlegget Skagerak Processing i Hirtshals. Vi har slått av en prat på kontoret hans, men nå skal han ta oss med inn på “kjøkkenet”.
Les også: Lakseforedling i Hirtshals: – Vi ligger veldig strategisk plassert

Hårnett og håndvask
Før vi kan gå inn i selve produksjonsområdet er det mye som må gjøres: Smykker og ringer må tas av, sammen med yttersko. Hårnett (og skjeggnett for undertegnede) må puttes på, sammen med en hvit frakk og et par vernesko.
På vei inn i anlegget blir vi møtt med et sperrekors. For å kunne passere må man plassere hendene inn i en boks som automatisk sprayer dem med håndsprit. Bak sperringen står en rad med vasker, som man aktiverer med kneet.
Etter en grundig håndvask (og nok en dæsj med håndsprit), går man over en maskin som børster av skoene dine, og desinfiserer hendene dine en tredje og siste gang før man får passere. Etter å ha tatt på et par hansker og noen ørepropper får vi endelig gå inn i produksjonen.

– Handler om rutiner
– Mattrygghet er noe vi har veldig høyt fokus på her. Det er en kultur som er viktig å ivareta, alt handler om rutiner. Jeg har aldri vært på en fabrikk som har vært renere enn denne, sier Medhus inne i produksjonsområdet.
Foredling av laks er en grisete affære. Langs hele produksjonslinjen renner slam, fiskerester og avfallsvann ned på gulvet, eller ned i slukene. Derfor er det spesielt viktig at hele anlegget blir grundig vasket etter hver produksjonsdag, forteller han.

– Laks er en matvare man skal være spesielt forsiktig med, ettersom man ofte spiser det uten å varmebehandle det først.
Han peker blant annet på Listeriabakterien, som kan finnes overalt i miljøet, og som kan forårsake infeksjonssykdommen listeriose hos mennesker med svekket immunsystem, gravide og barn.
– Laksen kan bli smittet i sjøen, og ta med seg bakterier inn på fabrikken, eller så kan den kontamineres når den går gjennom et anlegg som ikke er skikkelig rent. I verste fall så kan bakterien ende opp i sluttprodukter som kaldrøkt laks, eller sushi og lignende.
Et nytt EU-reglement, som trer i kraft i juli 2026, vil stramme inn reglene for forekomsten av listeria i spiseklare matvarer og holde matvareprodusentene mer ansvarlige for utbrudd. Medhus forteller at de er godt rustet for å opprettholde de strengere kravene.
– Det gjør at lakseindustrien nå vil bli tvunget til å ha strengere kontroller på fabrikkene sine. Vi er ikke bekymret, ettersom mye av produksjonen vår går til USA, der de allerede har en nulltoleranse for Listeria i laks, sier Medhus.
Les også: Milarex: Fordobling av listeria i fersk norsk laks

– Handler om tillit
Medhus mener det hjelper fint lite med en flott ny fabrikk, hvis ikke skikkelige rutiner er på plass.
– Hvis du flytter fra en gammel fabrikk til en ny en, kan man tro at tidligere problemer med Listeria og lignende forsvinner. Men hvis rutinene og kulturen på arbeidsplassen fremdeles er de samme, så hjelper det ikke. Det hjelper ikke å bygge et nytt kjøkken, hvis du fremdeles har det like rotete.
Fabrikksjef Henrik Pedersen kommer med et konkret eksempel på hvor lett matvarene kan bli kontaminerte:

– En gang skulle vi produsere sushi til en kunde, og vi hadde en god produksjon, men sluttproduktet hadde blitt kontaminert. Vi kunne ikke forstå hva som hadde skjedd! Men så sjekket vi kameraene. Det viste seg at en person tok på en kasse som stod på gulvet, og deretter på produksjonslinja, uten å vaske hendene. Det var alt som skulle til.
Til syvende og sist ønsker produsentene være sikre på at laksen deres blir håndtert på en sikker og forsvarlig måte, sier Medhus.
– Som i alle andre næringer så er det noen i lakseindustrien som er veldig gode på mattrygghet, og noen som ikke er det. Noen kommer alltid til å prøve å ta snarveier, eller utfordre ting mer enn andre. Det gjør vi ikke her, vi skal være noen man kan stole på til å produsere trygg mat. Det handler om hvem man har lyst til å levere fisken sin til.
– Spesielt blant amerikanske kunder handler det om tillit, hvis de vet at de kan stole på deg så vil de komme tilbake. Mens i Europa handler det mer om kroner og ører, avslutter Pedersen.
Les også: Skagen Salmon satser på landbasert: – Vi tror dette er fremtiden