Austevolloppdretter har sikret seg 87 prosent av BioFish – og dropper krav om 90 prosent aksept

PRIME REAL ESTATE? Tomten som BioFish' smoltanlegg står på har økt kraftig i verdi. Foto: Aslak Berge

Morselskapet til Langøylaks har full kontroll over den børsnoterte smoltprodusenten BioFish.

Langøylaks Holding 2 har besluttet å frafalle betingelsen om minimum 90 prosent aksept i det frivillige kontantbudet på Biofish Holding. Samtidig forlenges akseptperioden til 25. juli.

Det fremgår av en melding før børsåpning mandag.

Tilbudsprisen er 1,77 kroner pr aksje og 0,47 kroner per warrant. Per tidspunktet for meldingen er det mottatt aksepter for 93.936.037 aksjer og 62.309.781 warrants, tilsvarende omtrent 87,05 prosent av aksjene på fullt utvannet basis, opplyses det.

Tilbudet vil fullføres forutsatt at de øvrige betingelsene i tilbudsdokumentet fortsatt er oppfylt eller frafalles. Ifølge Langøylaks er disse per nå oppfylt.

Langøylaks bekrefter videre at det vil innkalles til en ekstraordinær generalforsamling i Biofish så snart som mulig etter oppgjør, med formål å velge nytt styre og beslutte å søke om avnotering fra Euronext Growth Oslo.

Marginfall for Selsøyvik Havbruk

Selsøyvik Havbruks lokalitet Stangholmen. Foto: Kent Aksel Karlsen

Men balansen er bunnsolid.

Oppdrettsselskapet i Selsøyvik i Rødøy kommune på Helgeland måtte se omsetningen falle marginalt, med 3,3 prosent, fra 2023 til 2024, men den holdt seg likevel over en kvart milliard.

Det var nok til et driftsresultat på 79,7 millioner kroner – og en nedgang i driftsmargin fra 35,5 prosent til 30,8 prosent. Netto kontantstrøm fra driften var 91,9 millioner kroner i 2024.

– Med fantastisk flinke folk i alle ledd og gode samarbeidspartnere er vi veldig fornøyde med regnskapet vi levertefor 2024. God utnyttelse av MTB og gode priser har sørget for nok et godt økonomisk år. Noe redusert omsetning og resultat som følge av at vi har oppnådd litt lavere priser enn i 2023, kommenterer daglig leder Martin Kulseng til iLaks.

Ved årsskiftet hadde selskapet en kontantbeholdning 51,6 millioner kroner. Styret har satt av 4,5 millioner kroner i utbytte.

I balansen er det ført opp investeringer i aksjer og andeler på 65,9 millioner kroner. Her inngår blant annet aksjeposter i Helgeland Smolt, Polar Quality, Salmon Group og slakteriet Salten N950.

Seløsyvik Havbruk er solid, med en bokført egenkapital på 268,7 millioner kroner av en totalbalanse på 379,7 millioner kroner. Småoppdretteren har laksekonsesjoner med 1.823 tonn maksimal tillatt biomasse. Konsesjonene er bokført til en verdi på 58,6 millioner kroner.

Selskapet er heleid av Statshuset, som igjen er eid av Axel Owe Olsen.

iLaks har kontaktet daglig leder i Selsøyvik Havbruk, Martin Sæterstad Kulseng, for en kommentar til årsregnskapet.

Selsøyvik Havbruk 2024 2023 Endring
Omsetning 258,4 267,3 -3,3 %
EBIT 79,7 94,8 -15,9 %
Resultat før skatt 80,8 93,3 -13,4 %
Driftsmargin 30,8 % 35,5 %
Alle tall i millioner kroner

AKVA group landet kontrakt på hundre millioner kroner på Island

Påvekstanlegget til Laxey i 2025. Foto: Laxey

Nye leveranser til det landbaserte anlegget Laxey.

“AKVA group kunngjør herved tildeling av en kontrakt fra Laxey EHF for levering av en postsmoltmodul som en del av et “re-use” påvekstsanlegg for atlantisk laks på Vestmannaeyjar på Island”, skriver utstyrsleverandøren i en børsmelding mandag morgen.

Den estimerte kontraktsverdien er 8,5 millioner euro, som med dagens valutakurs er 100,7 millioner kroner.

I RAS 1 under overføringen av det andre partiet fra klekkeriet til RAS 1. Foto: Laxey.

Lav dødelighet og høye laksepriser ga resultathopp for Sulefisk

Ecomerden på lokalitet ved Sulefisks landbase på Eide i Solund. Foto: Sulefisk

Oppdretteren fra Solund i ytre Sogn fikk merke effekten av god drift – og grunnrenteskatt.

Sulefisk så omsetningen og driftsresultatet øke med henholdsvis 49,6 og 49,1 prosent fra 2023 til 2024. Godt hjulpet av netto finansinntekter landet resultat før skatt på 138,4 millioner kroner.

“Driftsresultatet var preget av god drift og gode laksepriser”, heter det i styrets årsberetning.

Lav dødelighet
“Produksjonen har vært god i 2024 og økte med 29,6 prosent fra året før. Det har vært god og stabil fiskehelse, økt slaktevolum om gode markedspriser. Med hensyn til biologi og fiskevelferd holder den positive trenden fra 2023 frem med lite sykdom på fisken, god tilvekst og lav dødelighet. Med en dødelighet på 5,73 prosent gjennom året nærmer selskapet seg målet om <5 prosent. Sulefisk har satset på metoder som innebærer blant annet forbedrede vaksiner, godt tilpasset fôr og skånsom håndtering av fisk under ulike arbeidsoperasjoner.”

Netto kontantstrøm fra driften var 201 millioner kroner. Sulefisk har fem konsesjoner fordelt på seks lokaliteter i Solund.

Den bokførte egenkapitalen var ved årsskiftet 306,2 millioner kroner av en totalbalanse 503,9 millioner kroner.

Måtte betale grunnrenteskatt
Selskapet fikk en skatteregning på 51,7 millioner kroner, hvorav 16,6 millioner kroner var grunnrenteskatt.

Det er satt av 50 millioner kroner i utbytte etter fjoråret. Sulefisk er heleid av Sulefisk Eigedom, som i sin tur har en lang rekke eiere, i vesentlig grad familiene Espeland, Kråkås og Krakhellen.

iLaks har søkt å få en kommentar til saken ifra daglig leder Michael Niesar.

Sulefisk 2024 2023 Endring
Omsetning 442,2 295,5 49,6 %
EBIT 122,4 82,1 49,1 %
Resultat før skatt 138,4 95,3 45,2 %
Driftsmargin 27,7 % 27,8 %
Alle tall i millioner kroner

Saftig resultatvekst for Plany

Foto: Plany

Hopp i inntektene dro med seg bunnlinjen.

Plany så inntektene øke med 34,8 prosent og driftsresultatet bli syvdoblet – til fire millioner kroner – fra 2023 til 2024.

Selskapet leverer tekniske tekstiler til bruk i akvakultur, landbruk og maritim industri, både nasjonalt og globalt. Dette inkluderer utstyr til merder, som hoppekanter, tildekking, filter og hvileskjul for rensefisk.

Bedriften fra Haugsbygda i Gursken på Sunnmøre hadde ifjor 30 sysselsatte. Disse er i notene i årsregnskapet oppført med 19,8 millioner kroner i lønnskostnader.

Plany hadde ved årsskiftet en totalbalanse på 17,9 millioner kroner og en bokført egenkapital på 5,6 millioner kroner. Det er satt av en million kroner i utbytte etter fjoråret.

Selskapet er heleid av S Notøy Eiendom, som i sin tur er kontrollert av Sigbjørn Notøy.

iLaks har kontaktet Plany for en kommentar til årsresultatet.

Plany 2024 2023 Endring
Omsetning 65,8 48,8 34,8 %
EBIT 4,0 0,5 700,0 %
Resultat før skatt 3,8 0,3 1166,7 %
Driftsmargin 6,1 % 1,0 %
Alle tall i millioner kroner

Nå kan du nominere Årets YoungFisher 2025

Foto: YoungFish

YoungFish åpner for nominasjoner til en av sjømatnæringens viktigste hederspris for unge

YoungFish, nettverket for unge i sjømatnæringen, åpner nå for nominasjoner til prisen Årets YoungFisher 2025. Prisen hedrer unge under 40 år som har utmerket seg i næringen – og i år rettes søkelyset særlig mot oppdrettsbransjen.

Det skriver YoungFish i en pressemelding.

– Vi ønsker å løfte frem de unge som tør å tenke nytt, utfordre det etablerte og sette retning for fremtidens sjømatnæring, sier Mads Aarvik, leder i YoungFish.

Les også: – Ser virkelig fram til å gi YoungFish en flying start ut av pandemien

Skal inspirere og motivere
Prisen ble etablert for å synliggjøre de mange unge som gjør en forskjell i en av Norges viktigste eksportnæringer. Den deles ut til personer som har utmerket seg innen sitt arbeid, sattsløkelys på viktige temaer I næringen eller gjort noe særlig for næringa.

Mads Aarvik, leder i YoungFish. Foto: YoungFish

– På kort sikt ønsker vi å løfte frem inspirerende rollemodeller. På lengre sikt handler det om å skape en kultur hvor ungt engasjement blir verdsatt og lyttet til, sier Aarvik.

Jury med bred forankring
En bredt sammensatt jury med representanter fra sjømatnæringen skal kåre vinneren:

  • Krister Hoaas, Sjømat Norge (juryleder)
  • Heidi Ryste, Nordlaks
  • Tina Totland Jenssen, iLaks
  • Mads Aarvik, YoungFish
  • Brynjar Forseth, YoungFish Midt

Nominasjonsfristen er 21. juli 2025, og hvem som helst kan nominere – kollegaer, sjefer eller andre bransjeaktører. Kandidatene må være under 40 år og ansatt i sjømatnæringen.

Nominer en kandidat her.

Anerkjennelse og synlighet
Vinneren mottar en spesialdesignet statuett og to billetter til neste YoungFish-konferanse. Prisen deles ut under åpningen av Aqua Nor 2025 i Trondheim – verdens største messe for havbruksteknologi og en sentral møteplass for hele næringen.

Kristian Digre, daglig leder i Stiftelsen Nor-Fishing, understreker betydningen av slike initiativ:

– Årets YoungFisher viser i praksis at man er opptatt av de unge. Det bidrar til rekruttering, innovasjon og til at flere unge ønsker å bli værende i næringen, sier Digre.

Spesielt fokus på oppdrett
I 2025 ønsker YoungFish særlig å løfte frem unge i oppdrettsnæringen.

– Her skjer det mye spennende – fra teknologiutvikling og bærekraftige løsninger til initiativ som styrker fellesskap og arbeidsmiljø. Jeg ser virkelig frem til å vurdere årets nominerte, sier Aarvik.

– Vi var ganske aktive i begynnelsen av det derre «oppdrettseventyret»

Her vises en av båtene med et skrog tegnet av Kåre Flataukan. - Konstruksjonen var helt spesiell, det skulle gjøres enkelt. Det fungerte ganske brukbart, sier han. Foto: Privat

Kåre Flataukan (81) har tegnet skrog som fortsatt preger norske oppdrettsbåter over ti år etter at han gikk av med pensjon.

Fra verkstedet på Smøla bidro han til å forme en viktig del av arbeidsflåten i norsk havbruk. På 1990-tallet sto han midt i et nybrottsarbeid i en bransje som vokste raskt, forteller han.

– Vi var ganske aktive i begynnelsen av det derre såkalte «oppdrettseventyret», sier Flataukan når han ser tilbake på 80- og 90-tallets oppdrettsboom.

Les også: Promek har sikret seg kontrakter for bygging av seks nye båter

– Alt gikk rett vest
Historien hans er tett sammenvevd med framveksten av den moderne oppdrettsnæringen. I 1989 etablerte han båtverftet Promek Industrier, og startet med utstyr til fiskeindustrien.

Kåre Flataukan. Foto: Privat

– Jeg startet Promek i 1989. Vi drev med bygging av komponenter og utstyr for fiskeindustrien, som transportører, slakteanlegg og litt forskjellig annet. Men konkurransen ble ganske hard etter hvert, og da begynte vi blant annet med båtreparasjoner.

Men ikke alt gikk etter planen. Ett oppdrag skulle vise seg å få store konsekvenser.

– Vi tok på oss forlengingen av en fiskebåt i aluminium fra Sunnmøre. Da leide vi en båtslipp for nettopp det prosjektet. Men det vi ikke var klar over var at denne slippen var bare vrak. Så når vi skar båten i to, så veltet hele greia! Du kan tenke deg hvordan det endte. Alt gikk rett vest, og firmaet gikk konkurs, sier Flataukan.

– Nærmer seg båt nummer 250
Promek Industrier på Smøla ble slått konkurs våren 2001, etter at morselskapet Promek Boat i Molde havnet i økonomiske vansker. Den forsinkete båtleveransen var utslagsgivende for problemene, og da Molde-selskapet ikke kunne betale gjelden, gikk også verftet på Smøla over ende.

Kort tid etter ble Promek etablert, med flere tidligere ansatte og lokale investorer i ryggen. Den nye bedriften tok over både lokalene og utstyret – og videreførte produksjonen av aluminiumsbåter.

– Det var i 1991, og vi begynte umiddelbart med bygging av båter, hovedsakelig til oppdrettsnæringen. Vi begynte med to enkle små katamaraner til Stolt Sea Farm: «Stolt Virgo» og «Stolt Lion,» som begge ble levert i 1992. Begge disse båtene ble bygget med runde, valsede skrog, forklarer Flataukan.

Designet viste seg å være en fulltreffer og er fremdeles i bruk den dag i dag.

– Disse båtene ble bygget i et stort antall og i flere størrelser, cirka 50 stykker til sammen. Parallelt med disse ble det bygget katamaraner med knekkspant-skrog i flere størrelser. Promek nærmer seg vel bygg nummer 250 i disse dager.

Flere av Flataukans båter og skrog produseres fremdeles av Promek, blant annet bestselgeren Procat 1580. Her vises “SalMar V”, som ble levert i januar. Foto: Promek

Les også: Promek trosset usikre rammevilkår. Nå er de utsolgt frem til neste år

– Designet båter for en rekke verft
Rundt år 2000 ga Flataukan seg i Promek, men ikke i båtbransjen. Et nytt kapittel startet – denne gangen bak tegnebordet.

– Deretter startet jeg ProMarin sammen med Dick Ångman fra Sverige. Vi designet båter for en rekke verft langs kysten. Blant annet for Jakobsen Mekaniske Verksted på Helgeland, Promek på Smøla, Sletta Verft i Aure på Nordmøre og Moen Marin i Trøndelag.

Samarbeidet med Ångman varte noen år.

– Dick Ångman sluttet etter hvert og flyttet tilbake til Sverige, og min sønn, Odd Arne, tok over hans part. Vi drev ProMarin sammen til jeg gikk av med pensjon som 70-åring i 2014. Promek tok da over min part, før Promarin ble lagt ned i 2024.

Etter nyetableringen på starten av 2000-tallet har Promek reist seg til å bli en betydelig aktør i markedet for servicebåter til havbruksnæringen. I 2023 omsatte selskapet for over 110 millioner kroner og leverte seks nybygg til oppdrettsaktører langs kysten.

Flataukans to sønner jobber i dag i Promek, mens 81-åringen bedriver sine dager med båtturer og fiske.

– Nå gjør jeg akkurat det som jeg vil gjøre, ler han.

Foto: Privat

Fortsatt prispress på smålaksen i et marked preget av høye volumer

Bløggebåten "Volt Harvest II" ved kai i Judaberg i Rogaland. Foto: Aslak Berge

Lakseprisene tester nye bunnivåer.

– De går ned på 2-5 kilo og litt opp på på 5+, sier en eksportør til iLaks.

– Sånn vi ser det: I nord 55-57 kroner for 3-4 og 4-5. 5-6 kanskje 62 kroner. 6-7 lever sitt eget liv, vi hører forskjellige priser. Flymarkedet er bedre, men markedet på isopor (lastebil) er ikke så spenstig. 6+ på 70 kroner er det jeg hører. På flymarkedet kan det være realistisk.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Prisleiet gjentas fra flere hold.

– Kundene tilbys 3-4 på 5,40 euro DDP (duty delivery paid – red. anm.) – tilsvarende 59 kroner anlegg i nord, kommenterer en eksportør.

Mye fisk
– Jeg tror prisene ender på 57-58 kroner for 3-4, 58-59 kroner for 4-5, 5-6 på 63-65 kroner og 6+ på 70 kroner. Det er sånn jeg ser det. Og så er jeg livredd for den største fisken neste uke. Jeg tror ikke den holder seg. Og de store [oppdretterne] har mye fisk, påpeker en trader.

Eksportvolumene holder seg fortsatt på årets høyeste nivåer, noe som er uvanlig for årstiden.

Kilde: Norges sjømatråd

– Prisene er litt ned på småfisken, men det holder seg stabilt på 5+. Det er klart det er roligere ute i Europa og vi pakker samme volum i Norge. Vi tar det rolig, kan ikke risikere å ha usolgt fisk, sier en eksportør.

Han ser følgende priser til oppdretter (i Nord-Norge) for fisk som skal leveres den kommende uke:

  • 2-3 kg 47 kroner
  • 3-4 kg 54-55 kroner
  • 4-5 kg 56-57 kroner
  • 5-6 kg 60-61 kroner
  • 6+ kg 65 kroner

Sliter
– Det er klart det er et tøft marked. Vi får kjøpe på 5,20 euro ute i markedet. Det er litt stillere ute i Europa, men vi kjører stort sett samme volumet. Det må vi gjøre, vi fôrer jo ganske bra. Vi ligger på en biomasse som er 7-8 prosent høyere enn i fjor. Fisken går jo ut, det er bare snakk om prisen, forklarer han.

Det er en god del oppdrettere som sliter med lønnsomheten på disse prisene.

– Ja, det er nok det. Ikke alle tjener penger. Det vil komme opp om et tidspunkt. Men det vil ta litt tid, sier han.

Andre ser noe høyere priser.

– Stabilt. Med et utgangspunkt på 62-63 kroner fra sist fredag – jeg tipper det ender idag på 62-65 kroner på tre til seks kilo. Det er stabilt – til en justering opp. Det er jo aldri helt stabilt. 6+ har en liten oppside for de som har den, sier en eksportør.

Det ligger likevel en forventning om en ytterligere styrking av prisnivået utover sommeren. Fish Pools fremtidskontrakt for tredje kvartal ligger for tiden på 5.750 euro per tonn, eller 68,05 kroner per kilo.

Sjefen gir seg etter 11 år i Vital Rørvik

Kristian Melgård. Foto: Tom Lysø

– Jeg vil si det har vært et ultramaraton, sier Kristian Melgård.

46-åringen kom til jobben som daglig leder i Vital Rørvik for snart 11 år siden, etter flere år i Aftenposten Logistikk i Oslo og deretter som CEO i Norge for in-night satsingen på bildelelogistikk i Jetpak.

– Det hadde vært en tøff «fødsel» og fabrikken sto litt fast i startgropa når jeg startet her for snart 11 år siden. Sammen med flotte og dedikerte ansatte har vi bygd opp og stabilisert til kontinuerlig drift en flott fabrikk for prossesering av biprodukter fra lakseindustrien til mel og olje. Vi har jobba med feilretting, prosessendring, utbygging og optimalisering nesten sammenhengende i 11 år. 

Og samtidig produsert for full musikk. Naturligvis.

Kan ikke stå stille
– Vi kan ikke stå stille. Det slaktes mye fisk i regionen og vi håndterer daglig omkring 120 tonn slakteavfall og biprodukter fra filetproduksjon. Det må prosesseres fortløpende for å ivareta den gode kvaliteten. 

– Vi har gjennomført en prosessmessig og teknisk «total makeover». Bygningsmassen har økt fra 670 til nesten 2.000 kvadratmeter. Koke- og separeringstrinn er skiftet helt, kapasiteten er økt betraktelig. Samtidig har vi hatt fokus på å bygge gode back-up løsninger slik at vi er produksjonsdyktig 24/7, 365 dager i året. Det har vært en omfattende prosess. Og enormt lærerikt. Se for dere et topp moderne meieri. Men for fiskeslo, forklarer han.

– Jeg vil trekke fram både egne ansatte og underleverandører. Det er en fin miks med god teknisk kompetanse, stor stå-på-vilje, og etter hvert svært verdifull kunnskap om fiskemelsprosesser. Vi har omtrent ikke nedetid. Prosesstrinn kobles opp og legges om på ny PLS-styring «live». Det er utrolig hva vi har klart her ute!

I fjor omsatte selskapet for 151 millioner kroner. Resultat før skatt endte på 27,6 millioner kroner.

– Den tradisjonelle fiskemel- og olje industrien er gammel og hadde stor utstrekning langs kysten før i tiden. På 80-tallet startet en konsolidering og nå er det bare fem produsenter igjen for pelagiske arter. Island og Danmark er for så vidt også store. Jeg har besøkt de fleste og blitt kjent med mange og må si det er veldig givende å få lov til å drøfte problemstillinger med folk som har både 40 og 50 års erfaring bak seg, fortsetter han.

– Vi har skalert prosessen her for slakteavfall fra laks og produserer flotte ingredienser til fõrbransjen. Melet går til super premium produsenter av hunde- og kattemat i Europa, USA og Canada. Oljen selges til produsenter av fiskefõr i Middelhavsregionen.

Store volum
12.000 tonn ferdigvare skipes årlig fra Stakkskardet like nord for Rørvik. I hovedsak sjøveien. Tankbåtoperasjonen har blitt veldig effektiv, sist med etablering av et stort tanklager som sto ferdig sommeren 2023.

– Vi er veldig produksjonsrettet i tankegangen og det meste av fokus er innover i fabrikken. Vi har en krevende råvaresammensetning og «må være på jobb», for å si det slik. Det er ingen rett fram prosess. Så vi har hatt skoene på, og blitt god på optimalisering og på å produsere billig. Det har kastet veldig bra av seg!

– Resultatmessig har det vært en veldig fin utvikling, og omtrent all investering er båret av driften. Samtidig har vi klart å levere fin avkastning til eierne, sier Melgård.

De siste fem år har Vital Rørvik gitt et akkumulert utbytte på 135 millioner kroner.

Melgård har ikke bestemt seg for veien videre.

– Jeg har nok kommet til en korsvei nå. Det er mange muligheter her i regionen, så jeg får se hva det blir til. Jeg må benytte anledningen til å takke for mange gode bekjentskaper og for alle mulighetene vi har klart å skape her på Vital Rørvik, sier han.