– Shetland er det åpenbare svarte fåret i systemet til Grieg

Nyheter
962

Med EBIT per kilo på -13,93 kroner i kvartalet er Shetland fortsatt et uløst problem for Grieg Seafood. 

Mens de norske delene av selskapet leverer kruttsterke tall sliter Grieg fremdeles med å tjene penger på Shetland. Av de norske selskapene på Oslo Børs er det kun SalMar og Norway Royal Salmon som ikke har lagt frem sine kvartalstall enda. Og mens vi venter på de, kan Grieg og konsernsjef Andreas Kvame feire at de foreløpig er best i klassen i Norge.

Sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB mener det var en god rapport fra Grieg, men at Shetland er det åpenbare svarte fåret i systemet.

– Vi nå nok smøre oss med tålmodighet før den divisjonen leverer stabilt gode resultater, sier Aukner til iLaks.

Har gjort noen feil
Under onsdagens kvartalspresentasjon på Hotel Continental innrømmet konsernsjef i Grieg, Andreas Kvame, at det har vært gjort en del feil på Shetland.

– Vi har hatt en del problemer, men vi skal satse mer på smolten og gjøre flere investeringer i divisjonen fremover. Det har ikke vært satset nok, sier Kvame.

Grieg melder at problemene kommer til å vedvare også i andre kvartal, men at kosten skal noe ned i kvartalet på grunn av økt slaktevolum. For året som helhet guider Grieg med 12.000 tonn slaktet fisk på Shetland.

– Vi ser lys i tunellen nå. Når vi kommer til andre halvår håper vi å være ferdige med problemene vi har hatt.

100.000 tonn
Sparebank1 Markets’ lakseanalytiker Tore A. Tønseth mener det er «bullish» at Grieg opprettholder slaktemålet på 100.000 tonn neste år, noe som innebærer et langt sprang fra årets 82.000 tonn.

Aukner mener det er spennende at ledelsen i selskapet, under kvartalspresentasjonen, virket sikre på å nå sitt 2020 mål.

– Det var spennende å høre resultatene fra storsmoltsatsningen i Rogaland, samt at ledelsen virker såpass sikre i å nå sitt 2020 mål på 100.000 tonn, sier han.

I rapporten skriver Grieg at de estimerer et smoltutsett mellom 26 og 28 millioner individer i 2019, og at de skal nå målet om 100.000 tonn slakt i 2020 til en kost som er på, eller under gjennomsnittet til næringen.