Schenker: – Hele verden skriker om kapasitet akkurat nå

Nyheter
982

Den globale flytrafikken har blitt rammet av koronaviruset, og det samme gjelder matvarebransjens logistikk.

Logistikkgiganten Schenker opplever hver time hvordan forandringsvinden styrer hele bransjen.

– Der er store endringer hele tiden, og mange muligheter når slett ikke å bli realisert før de blir lagt på is, sier Schenkers flyfraktsjef, Morten Wügler, til iLaks.

Flere flyselskaper har vist interesse for forskjellige initiativer, men initiativene mislykkes for transportmulighetene minskes hele tiden.

Tøff periode
– Det har vært tanker om å fly spøkelsesfly til markeder, for å fly tilbake varer, men det er ikke gjort noe sikkert ennå, legger han til.

Spesielt sjømatnæringen er i en tøff periode, fordi store markeder som Kina og USA er stengt og usikre på dette tidspunktet, og fordi kostnadene har nådd ekstreme høyder.

– Lakseindustrien er ikke kjent for å betale så mye for gods som andre i bransjen. Derfor opplever sjømatnæringen store forandringer for tiden, sier Morten Wügler og forklarer at luftfraktprisene er så høye for øyeblikket at for mange eksportører er transporten like dyr som fisken.

– I noen tilfeller koster flylasten mer enn fisken selv per kilo.

Tilskudd
Vanligvis har laksen hatt den fordel at den veier mer enn den fyller, og dermed et godt tilskudd til flyselskaperne. Nå betaler fisken samme pris som vanlig flyfrakt som elektronikk og industrielle produkter som tåler en høyere fraktrate.

– Vi leter etter kapasitet, da er det opp til kjøper og selger om de vil benytte plassen til gitt pris, understreker Morten Wügler.

Les også: “Store deler av norsk fiskeeksport er helt avhengig av lastekapasitet på passasjerfly”

Morten Wügler sier han ikke kan si spesifikt hvor mye kostnadene for flyfrakt generelt har økt fra før krisen. Men oppgir at det er mye høyere enn 50 prosent.

Schenker jobber med alle kundene for å finne transportveier, men kostnadene er også mye høyere for selve logistikkgiganten.

– Hele verden skriker om kapasitet akkurat nå.