UNDERSØKER: Her er politiet i ferd med å undersøke arbeidsbåten «Ann Kristin» etter at den ble funnet gående på tomgang i 11.30-tiden ved Finnøy. Foto: Krister Høie, MF "Sjernarøy".

Savnet 37-åring funnet

Nyheter
748

1. påskedag fikk lensmann Rolf Kant ved Ryfylkøyane telefonen som han sent vil glemme. En bekjent av den savnede 37-åringen hadde observert vedkommende på Måløy i Sogn og Fjordane.

Ting kan tyde på at han har iscenesatt forsvinningen.

– Jeg har jobba her i mange, mange år, men aldri opplevd noe lignende, sier lensmann Rolf Kant ved Ryfylkeøyane lensmannskontor til NRK. 

Da han fant arbeidsbåten til 37-åringen gående på tomgang ved Finnøy lørdag 18. mars, fryktet han at mannen hadde havnet i sjøen. Det ble satt i gang en stor leteaksjon, og over 80 personer var involvert i søket. 

– Vi hadde veldig mange ressurser ute den aktuelle helgen. At etterforskningen bringer oss hit er mildt sagt overraskende, sier han.

– Hadde kjøpt en ekstra båt
Men etter hvert hadde politiet ant at det var ugler i mosen.

– Vi møtte vitner som snakket om at han kunne ha forsvunnet frivillig. Vi fant også elektroniske spor som viste at han hadde kjøpt en ekstra båt, og leid en egen båtplass, i skjul, sier politietterforsker Svend Erik Ellingsen ved lensmannskontoret.

Denne båten var borte, og man antar at mannen brukte denne til å ta seg nordover.

Sivilforsvaret ble koblet inn i søket, og 37-åringens arbeidsgiver, Bremnes Seashore, fortsatte å lete på eget iniativ i flere dager etter at politiet hadde avsluttet sitt søk.

– Vi hadde mange spørsmål, men få svar da han forsvant i mars. Kanskje vi kan få noen flere nå når han plutselig har dukket opp igjen, sier administrerende direktør i Bremnes Seashore, Einar Eide.

Kan bli holdt ansvarlig
Ifølge politietterforsker Ellingsen kan det bli aktuelt å stille 37-åringen til ansvar for leteaksjonen.

Selv har 37-åringen via et familiemedlem overfor NRK gitt uttrykk for at han ikke har iscenesatt forsvinningen. Han hevder han har vært langt til sjøs, uten mobildekning og uten forutsetning for å vite at han var savnet.

Han skal nå avhøres av politiet. Han har ennå ikke gitt noe motiv for forsvinningen.

– Han risikerer å bli stilt ansvarlig for leteaksjonen. Vi ser svært alvorlig på det at han ikke ga lyd fra seg i dagene etter forsvinningen, sier Ellingsen.