Satser på laser og rogn som er mer motstandsdyktige mot lus

Nyheter
292

I følge Lusedata, ligger nesten alle fylker i uke ti på stedet hvil når det kommer til lus. Det eneste unntaket er Nord-Trøndelag hvor pilen peker nedover. Kanskje er det stille før stormen.

Lakselus er og blir en av de største utfordringene for oppdrettsnæringen. Endringer i luseforskriften er også på gang.

I følge Barenstwatch ser også de siste fem ukene rolig ut, noe som samsvarer med tallene fra Lusedata.

Line Ellingsen, administrerende direktør i Ellingsen Seafood, er fornøyd arbeidsstokken som har gjort en formidabel innsats for å få selskapet vel i havn når det kommer til å bekjempe lus. Nå satser de videre på laser og lusetilpasset rogn. Foto: Privat

75 medikamentelle behandlinger
I uke ti er det rapportert om elleve lokaliteter som er over lusegrensa. De siste fem ukene er det i snitt rapportert om 17 overskridelser ukentlig.

Når det kommer til medikamentell behandling er det de siste fem ukene vært 75 behandlinger. I tillegg har det blitt gjennomført 79 mekaniske avlusninger.

Høstet god erfaring
Ellingsen Seafood var i en periode fra uke seks til åtte oppført med for mye lus, med en topp i uke syv med 1,68 voksne hunnlus per fisk.

Sett bort i fra dette, er selskapet likevel fornøyd med utviklingen den siste tiden. De har høstet gode erfaringer med de ulike ikke-medikamentelle avlusningsmetodene, og ser at disse gir resultater.

– Vi merker at rognkjeksen fungerer godt, og vi har med hjelp av Skamik, hatt en grei lusesituasjon denne høsten og vinteren. Det var noen utfordringer rundt juletider, men det ser ut til at vi berger oss bra, forteller administrerende direktør Line Ellingsen i Ellingsen Seafood til iLaks.

Satser på laser og lusetilpasset rogn
Hun forteller videre at de satser på laser denne våren, samtidig som de i de to siste innleggene på settefiskanlegget har lagt inn rogn med en lusekomponent.

– Nå er vi veldig spente på hva vi vil kunne se gjennom avl. Videre er det brakklegging, men kort oppsummert mener vi lusesituasjonen har vært tilfredsstillende.

De har også slaktet hele 15G etter planen.

– Dette er vi svært fornøyd med. Staben her har gjort en formidabel innsats for å få det hele trygt i land, avslutter Ellingsen.