Salmon Evolution: – Å bygge i sjøen var aldri et alternativ

Nyheter
1837

– Realismen i prosjektet har gjort et kjempebyks etter at vi fikk inn 50 millioner i første emisjon. Nå er vi bare et knips unna, sier daglig leder i Salmon Evolution, Ingjarl Skarvøy.

– Stå i ro her Ingjarl.

Styreleder Kristofer Reiten begynner å skritte opp mens han teller høyt:

– 1, 2, 3, … 27, og 28. Dette blir diameteren på karene våre, småroper Reiten tilbake til Skarvøy.

Fotsporene i snøen tegner et tydelig bilde av dimensjonene det er snakk om i Salmon Evolution sine planer for et landbasert oppdrettsanlegg her på Indre Harøy i Fræna. De 120 målene som tidligere var et pukkverk står nå nærmest klare for byggestart. Og realismen i det hele begynner virkelig å ta form.

Vil ha byggestart i år
– I løpet av sommeren vil vi være klare til å presentere vårt prosjekt som virkelig viser hva som skal bli her, sier Reiten.

– Detaljprosjekteringen er i full gang, går alt etter planen vil det si at vi kan sette spaden i jorda på slutten av året, sier Skarvøy.

Han kan fortelle at de regner med en tidsbruk på 14 til 16 måneder på første byggetrinn.

– Det vil i prinsippet si at den første fisken kan være i anlegget i begynnelsen av 2021, sier Skarvøy.

Kristofer Reiten. FOTO: Andreas Witzøe

Så et behov for mer fisk
Reiten forteller at starten på prosjektet, som av mange ble kalt «det komplette galskap», kom som et resultat av mangel på fisk.

– Vi driver opprinnelig med foredling og slakting og ser at det blir mindre fisk i regionen. Og så har vi sittet rett her borte og sett at de har tømt steinbruddet. Det er noen parametere i lag som til sammen har gjort dette, forteller han.

Og selv om de holder til i havgapet her ute på Romsdalskysten var det aldri et alternativ å starte opp i sjøen.

– I Romsdalen så finnes det ikke åtte lokasjoner tilgjengelig for å produsere 30.000 tonn laks i året. Så det var egentlig ikke et alternativ. Faktisk er eneste mulighet, hvis du ønsker å starte med oppdrett og vil produsere 30.000 tonn, å gjøre det på land. For på sjøen er det ikke plass, sier Skarvøy.

For Salmon Evolution åpnet mulighet seg når det ble vederlagsfrie konsesjoner på land.

– Det er ikke fristende å betale 200 millioner for et papir (konsesjon, journ. anm.) heller, da er det bedre å bygge betong. Da ser du hvert fall at du har fått noe for pengene, sier Reiten.

Benytter seg av konkurransefortrinnet
Duoen har sammen med resten av aksjonærene i Salmon Evolution bakgrunn fra oppdrettsnæringen og vet, ifølge dem selv, hva som skal til for å etablere nye oppdrettsbedrifter.

– Våre aksjonærer har kunnskapen. De slakter, selger og foredler fisk og har gjort det i 30-40 år, sier Skarvøy.

Han mener fordelen de har med å ligge så nært sjøen er at de har et enklere konsept enn mange av de andre som satse på landbaserte matfiskanlegg.

– Vi tenker å benytte oss av det som er konkurransefortrinnet vårt på norskekysten. Det er vannet, den kompetansen og erfaringen vi har, næringsstrukturen vi har som støtter opp om oss og infrastrukturen som er på plass, sier Skarvøy.

FOTO: Andreas Witzøe

Et komma i utviklingen
– Det vi vet helt sikkert er at laksen trives i norsk sjøvann, derfor skal den få lov å være der. Vi skal ikke gjøre noe mer mikk-makk enn at vi skal pumpe opp vannet, sier Reiten.

Han mener det ikke er så fantastisk nyskapende det de skal gjøre.

– Det vi gjør er ikke komplissert. Det gjøres hver dag i settefiskanlegg. Det er et komma i utviklingen, sier Reiten og legger til:

– Vi tror og er ganske sikre på at vi skal ha et lusefritt anlegg. Og vi er sikre på at vi skal få et godt sjøvann, med en ok temperatur og nok oksygen, og ha kontrollert foring.

En annen inngang
Styreleder Reiten forklarer at de vil ha en annen inngang til markedet.

– Vi er vant til å drive med salg og markedsføring, så i Salmon Evolution kommer vi til å drive det fra markedssiden og tilpasse produksjonen etter det. I motsetning til mye av det som drives i oppdrett i dag, der det er markedssiden som må tilpasse seg produksjonen i Norge. Vi skal produsere og levere ut det samme hver dag, sier Reiten.

Han håper inderlig at folk om få år kommer til Indre Harøy og spør hvordan de har gjort det.

– Det eneste som kan ødelegge for vårt prosjekt nå. Er at andre som driver landbasert flopper totalt. Selv om de driver på en annen teknologi enn det vi gjør kommer det til å ha så dårlige ringvirkninger at det går ut over investeringsviljen her også, avslutter Reiten.

Dronefoto av Indre Harøy. FOTO: Salmon Evolution