Raja: – Nå må også Høyre og Frp kjenne sin besøkelsestid og si nei til særskatt for laks

Nyheter
1229

– Det borgerlige prosjektet kan ikke være å innføre nye skatter, sier parlamentarisk nestleder i Venstre, Abid Raja.

Det var et overveldende flertall som stemte imot en en særskatt, eller grunnrenteskatt, på lakseoppdrett på Venstres landsmøte søndag ettermiddag. Nå mener Abid Raja resten av den borgerlige regjeringen må kjenne sin besøkelsestid og følge Venstres eksempel.

– Jeg håper spesielt Høyre og Frp vil sende det samme signalet som vi gjorde med vårt nei. Det borgerlige prosjektet kan ikke være å innføre nye skatter, sier han.

Raja lover at Venstre vil følge opp landsstyrevedtaket på Stortinget.

– Våre representanter har fått et klart og tydelig mandat om å være imot en ekstra beskatning av oppdrettsnæringen. Dette må de også følge, sier han.

Avhengige av det private
Raja forteller at han vil ha slutt på misunnelse på de som har satset og lykkes her i landet, og at de nærmest legges for hat, og skal beskattes ekstra.

– Jeg er lei av de som går rundt og ser på de rike og klager. Vi er avhengig av folk som tør å satse, slik som for eksempel Lerøy og SalMar. De har tatt opp lån og når de lykkes så bidrar det til statskassa. Vi politikere liker å bruke penger, da er vi avhengig av at noen skaper disse verdiene før vi kan dele de ut igjen gjennom velferdstjenester, sier han.

Nestlederen maner til at man må være på lag med næringslivet, og ikke skatte dem i senk.

– Ikke alle kan jobbe i det offentlige. Det går ikke, faktisk burde flest mulig jobbe i det private. Derfor jobber vi med å legge til rette for norske bedrifter. Vi vil fortsette å jobbe for å senke selskapsskatten og redusere formueskatten, og på sikt fjerne den, sier Raja.

Sysselsetting og underleverandører
Raja mener oppdrettsnæringen allerede betaler nok skatt, om ikke denne grunnrenteskatten skal komme oppå det hele.

– Bedriftene betaler skatt. De som jobber der betaler skatt. Og vi skal ikke glemme underleverandørene heller. I sum bidrar dette med ganske mange milliarder til statskassen, sier Raja.

Han forteller at Venstre heller vil fortsette med, og utvikle, Havbruksfondet slik at det gir forutsigbare utbetalinger.

– Grunnrenteskatt er bare et annet ord for «skatt som skal tilfalle statskassa». En slik skatt kan på mange måter sammenliknes med eiendomsskatten. Den er veldig vanskelig å bli kvitt igjen når den først er der, og den er veldig lett å bare gjekke opp noen hakk om man vil ha mer penger. Det er vi imot, sier Raja.

God ressursutnytting
De siste månedene har Abid Raja vært på besøk hos flere norske oppdrettsanlegg. Han forteller at han er imponert over profesjonaliteten i næringa.

– Jeg har lært mye og ressursutnyttingen i næringa er fenomenal. Det er utrolig å se at alt på fisken brukes, sier han.

Nå vil han jobbe for at oppdrettsnæringen skal ha gode fremtidsutsikter.

– Jeg har sett at de næringa er avhengige av forutsigbarhet. Det er noe av grunnen til at vi er så sterkt imot denne ekstra skatten, avslutter Raja.