Vikinger vil produsere laks i ørkenen: – Vi har som mål å starte byggingen mot slutten av sommeren

Nyheter
1296

Det kan høres ut som noe fra en film, men Lukas Havns drøm om et landbasert lakseproduksjonsanlegg i Dubai nærmer seg.

For mer enn 1.000 år siden, da den berømte arabiske reisende Ahmad Ibn Fadlan beskrev sitt første møte med det fremmede folk han kalte «Rusiyyah», vikingene, skrev han:

«Hver mann bærer en kappe som han dekker halvparten av kroppen med slik at kun den ene armen synes. De bærer økser, sverd og dolker, og har dem alltid lett tilgjengelig. De bruker frankiske sverd med brede, riflete blad.»

Vikingene er tilbake
Nå er vikingene tilbake – om enn uten sverd. Denne gangen er de bevæpnet med 90 millioner amerikanske dollar, og et prosjekt for innendørs oppdrett av 5.000 tonn laks i De forente arabiske emirater (UAE). Navnet er Vikings Label.

– Jeg kom hit for å unnslippe det kalde været, men endte opp med å bli værende, og så ble det laks, sier Vikings Label administrerende direktør Lukas Havn til iLaks.

Han bor for tiden i Dubai og styrer bedriftens UAE-operasjoner derfra. Fra før har han en virksomhet som importerer laks til landet. Nå ønsker han altså å produsere sin egen.

Lukas Havn inspiserer den foreslåtte lokasjonen. FOTO: Vikings Label

Dansk hjelp
Det tok Lukas Havn to år å sette opp Vikings Label med sin far Tore Havn. Far og sønn ønsket ta del i det store vekstpotensialet for laks i Dubai. Og det ved hjelp av landbasert kompetanse fra det danske selskapet Gråkjær.

– Gråkjær kommer hit nesten hver måned og jobber tett med oss. Landbasert har mislyktes mange ganger, men nå er det etter min mening bevist å fungere. Jeg føler ikke risikoen lenger, og er begeistret for det, sier Havn.

– Bankene begynner også å tro på dette, legger han til.

Noe som stemmer bra med nyheten om at DNB Markets og Pareto Securities begge økte kursmålet til Atlantic Sapphire tidligere i år.

– Vi har også sikret oss en lokal vannspesialist, sier Havn.

Man kan bli tilgitt for å tenke at vann er et problem i UAE, men det er det overhodet ikke, ifølge Havn. Og han har kanskje et poeng. Til tross for et tørt ørkenlandskap har UAE 1.318 km kystlinje.

Skisse av Viking Labels planlagte anlegg.

Laks øker i popularitet
UAE er avhengig av import for å sikre nok matvarer til befolkningen. Og laks blir mer og mer populært i UAE og Dubai.

– Det ville overraske deg hvor populært laks er. Det foregår en generasjonsendring. Den lokale fisken er flott, men de unge synes laks er trendy. I supermarkeder er det norsk og skotsk laks. Men på restauranter er det kun high-end norsk laks, sier Havn.

Lærer alt fra grunnen av
– Vi er på skjema og sikter på å starte byggingen mot slutten av sommeren. Vi bygger opp klekkeriet først, sier Havn.

Selskapet tar sikte på å fullføre utbyggingen av den 33.000 kvadratmeter store tomten innen 2020.

– Alt har blitt finansiert av oss selv til nå, sier Havn.

I Emiratene utgjør omtrent 20 prosent av den totale befolkningen innvandrere, noe som gjør UAE til et av landene i verdens med høyeste prosentandel innvandrere.

– Det har vært en læringskurve å gjøre forretninger i Midtøsten. Det er nesten som å lære alt fra grunnen av, men det er moro. Vi møter fantastiske mennesker fra overalt i verden, og landet, det er fullstendig forretningsorientert, sier Havn.

Fra venstre: Gråkjærs salgs- og utviklingsleder, Bjarte Landro, Vikings Labels adm. dir., Tore Havn og Gråkjærs regionale salgsdirektør, Roger Marøy.

Import
I 2017 var UAEs import av fisk og frossen fisk verdt henholdsvis 167,7 millioner og 58,9 millioner amerikanske dollar.

I fjor sa statsministeren for matvaresikkerhet, Mariam Bint Mohammed Saeed Hareb Al Mehairi, at UAEs avhengighet av matimport er et stort problem.

– Matsikkerhet er et stort tema her, spesielt rundt akvakultur. Departementet skal legge mye ressurser i det i løpet av de neste ti årene, sier Havn.

Havn er sikker på at firmaets navn kommer til å slå an.

– Vikings Label kommer til å bli godt mottatt, alle vet om vikinger på grunn av det populære TV-showet. Og så ser jeg jo ut som en i tillegg.