Planlegger fabrikk for å produsere fiskefôr av insekter

Nyheter
638

Regelendringen som tillater produksjon av insektsmel til bruk i fiskefôr er ennå ikke på plass. Men nå ønsker Botngaard Bioprotix å gripe muligheten for å skape et forsprang på potensielle konkurrenter.

– Vi ligger i forkant av regelverket. EU-reglene har ikke vært ajourført. Teknologisk Institut i Danmark har 35 forskere som forsker på insekt på heltid. Timingen vår er god, sier daglig leder i Botngaard bioprotix Knut Botngård til Fosna-Folket.

Svart soldatflue
Nylig opprettet bedriften kontorer i Botngård i Bjugn.

Foreløpig håper de på produksjonsstart i 2019, og da er det i så fall den tropiske arten svart soldatflue som skal benyttes til produksjonen av insektsmelet.

Fabrikken skal kunne håndtere 100 000 tonn råstoff, og investeringskostnadene beregnes til å ligge på mellom 200 og 250 millioner kroner.

– Det finnes en begrenset mengde med fiskemel som brukes til fôr. Om lakseoppdretten skal femdobles, må vi finne bærekraftige måter å produsere mer mat til fisken på. Insekt er et naturlig fôr for laks, og det vil kunne være en fordel å erstatte soyaprotein med dette også.

Frisk kapital
Ifølge proff.no står Botngård oppført som eneste aksjonær i selskapet, men samme mann sier det ble foretatt en emisjon i selskapet etter nyttår, som sikret nye eiere og frisk kapital.

– Vi skal ha en ny emisjon i mai. Da skal flere institusjonelle investorer på plass. Det er mye som skal på plass før vi tar en formell avgjørelse på å etablere et fabrikkanlegg,