Planlegger å produsere 20.000 tonn laks på land i Lesotho

Nyheter
1438

Fjellandet i sydlige Afrika er neste skritt for Pure Salmons globale RAS-visjon. Når anlegget er ferdig, kan det være et av de første RAS-prosjektene i Afrika.

8F Asset Management har inngått en såkalt omforent memorandum-avtale (MoU) med LNDC Lesotho National Development Corporation for utvikling av et 20.000 tonns Pure Salmon-oppdrettsanlegg i Butha-Buthe Highland-regionen i Lesotho.

Det er Pure Salmon sitt morselskap, 8F Asset Management, som står bak det nye prosjektet som har en kostnadsramme på 250 millioner amerikanske dollar. Pure Salmon har selv en uttalt målsetning om en global utrulling av RAS-anlegg for lakseoppdrett over hele verden.

– Vi kunngjorde prosjektet 3. juli. MoUen ble signert med LNDCs styreformann og administrerende direktør, landets finansminister og handelsminister – samt alle styret i LNDC, hvor det sitter 80 medlemmer fra Lesothos næringsliv. Vi starter bygging i første kvartal 2020, sier Stephane Farouze, styreformann og grunnlegger av 8F til iLaks.

Butha-Buthe Highland-regionen i Lesotho. MAP: Google

Ren energi
– Det nye anlegget vil ha både klekkeri, smoltanlegg, prosessanlegg og et eget røykeri, sier Farouze.

Han forteller at de er til stede i Lesotho av en rekke grunner.

– Lesotho har 100 prosent ren energi, og den er ikke dyr. I tillegg er kvaliteten på vann eksepsjonell i landet, sier Farouze.

Administrerende direktør i den statlige instituasjonen LNCD, Mohato Selek, forteller til iLaks at de har som hovedmål å skape arbeidsplasser og øke BNP i landet.

– I 2018 identifiserte vi en rekke sentrale næringer som vi må fokusere på – som melkeproduksjon, landbruk og lakseoppdrett, sier Selek.

Opplæringsprogram
Selek forteller at LNCD også har som mål å skape mer deltakelse fra institusjoner og enkeltpersoner, samt finansinstitusjoner som Verdensbanken og Den Afrikanske Utviklingsbankgruppen.

8F setter også opp 8F & Pure Salmon Foundation som skal sponse et opplæringsprogram for akvakultur ved Lesotho National University, med 15 internasjonale praksisplasser tilgjengelig på Pure Salmons fasiliteter over hele verden.

En million gratis laks måltider per år vil også bli gitt til lokale skoler og barnehjem i løpet av de første ti årene av anleggets drift.

High-end produkt
Farouze ville ikke gå inn i produksjonskostnader per kilo, men sier til iLaks at:

– Det vil bli mye mer konkurransedyktig enn produksjon fra Norge.

Kan vi forvente at et annet stort prosjekt snart blir kunngjort?

– Kanskje et sted i Nord-Afrika, men det foreligger ingen andre planer for øyeblikket. Vår visjon er viktig. Det er gjentakelsen av det samme anlegget over hele verden. De 20.000 tonnene i Kina, USA og Lesotho skal være identiske, sier Farouze.

Kunngjøringen i Lesotho følger selskapets ambisiøse lanseringer med et fullt operativt anlegg i Polen, samt prosjekter pågående i Japan, Kina, Bahrain, Amerika og Europa, som til sammen, dersom de blir finansiert, vil bidra til at Pure Salmon skal produsere 260.000 tonn laks per år.