Ordførerkandidat: – Det rokker ved det vi har forsøkt å få til her oppe

Nyheter
0

Andrea Nogva er ordførerkandidat for Høyre i Nærøysund kommune. Hun mener det er problematisk for havbrukskommuner å ha en ordfører fra regjeringspartiene. 

– Når alt kommer til alt, så er beslutningene på et partipolitisk nivå, sier hun til iLaks.

Hun krevde et tydelig svar fra sittende ordfører i kommunen, Amund Hellesø, på hvor han står i spørsmålet rundt grunnrenteskatt. Hun var ikke fornøyd med svarene hun fikk etter at iLaks hadde snakket med han. 

– Det er oppgaven til en ordfører å føre ordet til folkene som bor i en kommune. Ikke bare sitte rolig og støtte partiet. Partiene hans støtter ikke det livet vi ser og kjenner her i Nærøysund kommune.

Stemme
Nogva sier at den viktigste oppgaven nå, ikke bare for Høyre men for alle partier, er å finne ut hva som egentlig ligger bak grunnrenteforslaget.

– Er det slik at de ønsker at havbruksnæringen bare skal bidra mer, eller er det slik at de ønsker mer penger i statskassen? Det har vært en tydelighet fra hele næringen at de faktisk ønsker å bidra mer.

– Men om det rokker ved det vi har forsøkt å få til her oppe, med utbygging av veier, nye skoler som er tiltenkt og en planlagt vekst i kommunen, sier hun bestemt.

Hun sier at utfallet i markedet ville sett helt annerledes ut om det hadde vært gjort en grundig prosess med forslaget, før det så dagens lys.

– Slik vi gjør det i Norge, og alltid har gjort det, så er det gjennom en tydelig og god dialog. Det har ikke skjedd i dette tilfellet.

Startegi
Hun peker på at det er mange små bedrifter som har lagt langsiktige strategier for selskapene sine i kommunen, hvor de nå må avvente og se om det som er planlagt i det hele tatt er gjennomførbart.

– Vi har sett et stort potensiale for vekst her, men nå ser vi at den veksten uteblir. Det er kun på grunn av usikkerhetene

– Alt fra verft til teknologibedrifter, som jobber tett opp mot havbruksnæringen, blir påvirket av synergiene her. Om bedrifter ikke kan vokse som planlagt, da kan heller ikke samfunnet vokse. Trenger man å bygge nye skoler om veksten stopper? undrer hun.

Hun mener at befolkningen i kommunen må være tydelig på hvordan de opplever situasjonen som har oppstått det siste halve året, og ser frem til neste kommunevalg.

– De kan ikke bare koste det hele under teppet. Det er veldig tydelig for oss at dette ikke går, avslutter hun.