Nova Austral får millionbot etter innrømmelse om feilrapportering av dødelighetstall

Nyheter
1611

Etter to uker med etterforskning utsteder det chilenske fiskeri- og akvakulturdirektoratet, Sernapesca, en bot til Nova Austral i forbindelse med feilrapportering av dødelighetstall. I tillegg er det levert formelle klager mot det delvis norskeide selskapet.

I en pressemelding tirsdag kveld har Nova Austral, som er involvert i «Salmon Leaks» -skandalen i Chile, innrømmet at de har identifisert tilfeller av feilrapporterte dødelighetstall til Sernapesca i løpet av den siste produksjonsperioden.

Oppdretteren har vært i søkelyset til Sernapesca etter at avisen El Mostrador publiserte en artikkel, hvor de påstod at Nova Australs driftsledere ble gitt instruksjoner om å manipulere laksedødelighetsstatistikk, som senere ble presentert for revisjonsmyndigheten (SIFA).

Nova Austral på sine side hevder at dette ikke stemmer.

Suspensjon
Sist fredag besluttet Sernapesca midlertidig oppheving av Nova Australs tillatelse til å sertifisere fisken som antibiotikafri mens etterforskningen pågikk.

Selskapet får nå en bot på opptil 190.500 euro, nærmere 1,9 millioner kroner. I tillegg er oppdrettsaktiviteten suspendert inntil videre.

Sernapesca skriver at de vil sende inn tre klager mot Nova Austral for å ha levert falsk informasjon, samt for forfalskning av data av havbunnen på flere lokaliteter.

Har gitt bevis
Nova Austral skriver som svar på anklagen at de proaktivt produserte den riktige informasjonen til Sernapesca kort tid etter å ha identifisert problemet, og fortsetter:

«Denne feilrapporteringen påvirket ikke kvaliteten eller integriteten til selskapets laks og hadde ingen innvirkning på tidligere finansielle opplysninger. Videre har Nova Austral gitt Sernapesca bevis på at all dødfisk er blitt tatt hånd om i henhold til miljøreguleringer. Nova Austral tar korrigerende skritt for å forhindre at dette skal skje igjen.»

Nova Austral sier at de for tiden er i produktive og kontinuerlige samtaler med myndighetene. Videre er de i ferd med å gjennomføre beredende tiltak, og vil fullføre en intern etterforskning i løpet av de kommende dagene.