– Norges kunnskap om havet må ikke bli en sovepute

Nyheter
615

– Muligheten for fremtidig vekst er stor for bærekraftige næringer som har verden som marked, sa Daniel Bjarmann-Simonsen (H), statssekretær, Nærings- og fiskeridepartementet.

Torsdag holdt Bjarmann-Simonsen et innlegg på Litteraturhuset i Oslo på arrangementet «Er Norge virkelig en verdensmester i havforvaltning?»

I sitt innlegg fokuserte statssekretæren på hvor viktig havet har vært for nordmenn, samtidig dro han paralleller til hvordan utvikling av et bærekraftig hav henger tett sammen med utvikling av bærekraftige byer i tiden som kommer.

Men mest sentralt for Bjarmann-Simonsen var å overbringe et budskap om at Norge, som verdensledende innen havbruk, ikke må stoppe utviklingen, men derimot utnytte fortrinnet som er opparbeidet.

– Våre store kunnskap om havet ikke må bli en sovepute, men et sprang inn i det grønne skiftet. Vi må ikke bare spørre havet hva det kan gjøre for oss, men vi må også spørre oss hva vi kan gjøre for havet, sa han.

Og som verdensledende på havforvaltning må Norge, ifølge Bjarmann-Simonsen, ikke sitte på kunnskapen, men dele den med resten verden.

– Skal vi skape mer fra havet må vi ta enda bedre var på det. Vi står på skuldrene til en stolt historie. Men, det handler ikke bare om det vi gjør her hjemme. Havet vårt er en del av et større globalt miljø, og vi må dele av den kunnskapen vi har for å sikre fremtiden for havet, sa Bjarmann-Simonsen og la til:

– Historien om Norge er fortellingen om havet. Havet har skapt arbeidsplasser og kreative sjeler langs hele kysten har oppgjennom historien funnet nye måter å utnytte ressursene på. Dette må vi fortsette med.