Nå selges den første «ørken-laksen» i butikkene: – Viser at det er mulig å produsere laks overalt

Nyheter
2351

Tidenes første oppdrettede laks i De forente arabiske emirater kommer på markedet i dag, fredag.

– Dette er et spennende prosjekt og at de har fått det til er en stor prestasjon. Det viser at det er mulig å produsere laks i ørkenen – og i teorien overalt, avhengig av investeringskostnadene selvfølgelig, sier AKVA Land Based salgsdirektør, Jacob Bregnballe.

Fish Farm, med hovedkontor i Dubai, har satt opp et landbasert oppdrettsanlegg i Jebel Ali – en kort kjøretur utenfor Dubai. Anlegget er bygget i en allerede eksisterende bygning, og fisken oppdrettet i et kontrollert miljø i et RAS-anlegg – alt fra AKVA group.

Full kontroll
– Sjøvannet i anlegget stammer fra Persiabukten utenfor Dubai, og systemet avkjøles til ønsket temperatur. Vannforbruket er redusert med 99 prosent sammenlignet med et normalt gjennomstrømmingsanlegg, sier Bregnballe.

– Vi styrer temperaturen, tidevannet, saltholdigheten og dybden, og lager soloppgang, solnedgang, og automatiske strømninger som om dette er en elv eller i sjø. Vi kan også gjør det som om vi har storm eller rolig vær, sier Fish Farms administrerende direktør, Bader Bin Mubarak til The National.

Fish Farm har 34 kar på sitt anlegg i Jebel Ali havnen, hvorav fire er brukt til lakseoppdrett. Fish Farm har som mål å produsere mellom 10.000 og 15.000 kilo laks hver måned.

Bemerkelsesverdig prestasjon
I en samtale med iLaks forrige uke bekreftet Edmund Broad, utviklingsdirektør i Fish Farm, at selskapet hadde fullført slakt av den første laksen noensinne i Emiratene.

– Vi selger to tonn i uken fra neste fredag, 5. april, sa Broad dengang.

Fisken veier mellom tre og fem kilo, og vil koste 10-15 prosent mer enn importert laks.