Nå er verdens største laksepakkeri offisielt åpnet

Nyheter
951

Torsdag var administrerende direktør i Hav Line, Carl-Erik Arnesen, på plass i Hirtshals og åpnet Hav Line Processing, verdens største laksepakkeri.

– Hvorfor skal laksen slaktes på land land når den vokser opp i havet? Nå har vi verdens største slaktebåt og verdens største laksepakkeri, plassert her i Hirtshals. Hav Line-metoden er et faktum, sa Arnesen til et hundretalls tilhørere i sin åpningstale.

– Denne revolusjonerende metoden som reduserer håndteringen av fisken og bedrer fiskevelferden, samt får vogntog bort fra veiene er endelig på plass. Vi reduserer også mengden CO2 som slippes ut per kilo fisk, det er viktigere nå enn noensinne tidligere, la han til.

Arnesen og andre prominente gjester ankom kaia i staselige kjøretøy. FOTO: Andreas Witzøe

«Norwegian Gannet» manglet
Det var bare en ting som ikke var på plass under åpningsseremonien, og det var slaktebåten selv. De fremmøtte måtte nøye seg med en modell av «Norwegian Gannet» som sto utstilt på kaia.

– Vi skulle jo selvsagt hatt slaktebåten her, men det er tross alt viktigere å hjelpe kollegaer i nord enn å vise frem båten. «Norwegian Gannet»skulle ligget her i dag og losset fisk til pakking slik at dere skulle fått sett hvordan det virker, sier Arnesen til iLaks.

Slaktebåten «Norwegian Gannet» er blir satt inn for å redde verdier fra algeeksplosjonen i Nord-Norge.

– Vi synes det er litt trist at vi ikke får vise alt, men algeoppblomstring i Nord-Norge er en dramatisk situasjon. Vi fant ut at det beste var å snu og kjøre båten nordover. Og «Norwegian Gannet» er den eneste båten i verden som kan gjøre den jobben, hvor vi slakter laksen rett ut av merdene, og på den måten berger fisken og store verdier, sier Arnesen.

Hos Hav Line Processing i Hirtshals er det 13 lastestasjoner for vogntog.

Snart 8.000 tonn
Selv om den offisielle åpningen skjedde torsdag, har Hav Line Processing allerde pakket snart 8.000 tonn laks gjennom terminalen. Arnesen er svært fornøyd med hvordan anlegget har blitt, selv om han presiserer at de fremdeles er i en innkjøringsfase.

– Det tar tid å kjøre inn så store anlegg, men jeg er veldig fornøyd så langt. Dette er stort. Hvis du går tilbake til januar i fjor så var det bare en stor flate her, så veldig mye er oppnådd på kort tid, sier Arnesen.

Han forteller at «Norwegian Gannet» på det meste har vært oppe i 600 tonn laks på en tur fra vestkysten av Norge, og ned til Hirtshals. På en uke rekker de to turer fra vestlandet og ned til pakkeriet.

– Vi hat blitt godt mottatt og har hatt oppdrag stort sett hele tiden siden vi begynte rundt 1. januar.