Laksetelleren kan være avgjørende for den videre driften

Nyheter
849

I sommer var iLaks på besøk hos Henning Kristensen, leder i Soya-Hellefoss Grunneierlag. De hadde akkurat fått inn en Riverwatcher lakseteller, levert av Vaki. Dette skal ha gitt dem en ny hverdag og hvor arbeidet med å holde styr på hvor mye laks som gikk opp i elven, gikk fra «synsing» til eksakte tall.

Les også: – En ny hverdag

Viktig for lokalsamfunnet
Drammenselva har lenge hatt gyrodactylus-faren hengende over seg, men med en lakseteller håpet grunneierlaget å få så faktabasert kunnskap som mulig for å kunne fortsette å holde elven åpen.

Frem til 2008 ble det drevet storstilt forskning og merking av fisken i elva for å lære mer om tilbakevandring i et område uten oppdrettsaktivitet. Dette har vitenskapelig rådgiver og havforsker Jens Christian Holst, foreslått at burde gjenopptas overfor myndighetene.

Kristensen understreker videre at det å ta fra et lite lokalsamfunn en slik viktig fiskeelv, vil gi store konsekvenser.

– Det er ikke bare elva og grunneiere som berøres, men villaksfiske gir store rigvirkninger til nærområdet. Ryker elva, ryker campingplassen og mye annet lokalt næringsliv som er avhengig av villfisket, sier Kristensen.

766 laks har vandret opp
Nå er imidlertid alle tallene fra årets sesong talt opp, og resultatene er klare.

– Totalt har det gått opp 937 fisk. Av dette utgjør sjøørreten 171 stykker. Det betyr at om lag 766 laks har gått opp i elva i år, sier Kristensen.

I sommer fortalte han at de i juni gikk fra et estimat på 16 i 2015, mens det i samme periode i år kom til et sikkert anslag på 126 fisk. Laksetelleren har derfor i tillegg til å lette hverdagen, også gitt sikre data.

– Systemet har fungert veldig bra og fakta er fakta. Før måtte vi gjøre alle tellingene manuelt, og det medførte feilestimater. Nå er det bare noen tastetrykk, og vi får det eksakte antallet med fisk, forklarer Kristensen.

Han mener at dette er et viktig verktøy som alle elver, som har muligheten, bør få installert for å få en bedre forvaltning av den.

Samtidig forteller han at det er en nedgang i oppsiget sammenlignet med året før, men han legger til at havfisket etter laks har økt kraftig.

– Det har vært en økning på 42 prosent i havfisket. Dette henger ofte sammen, påpeker Kristensen, som tror dette er den viktigste årsaken til nedgangen.

Mye stor laks
Han forteller videre at de ha fått god oversikt over størrelsen på fisken også. I år har det vært fisk fra 40-121 cm som har vandret opp.

– Vi har registrert mye fisk fra 75-115 cm, hvor de aller største ligger på rundt 20-23 kilo, forteller grunneieren.

På tross av nedgang, er han storfornøyd med å sikre at elva har så sikre data som de har nå. Dette kan være avgjørende for den fremtidige driftingen og aktiviteten i elva, hvor mye står på spill akkurat nå.