Lakseprisen faller kraftig – neste uke markeres årets laveste priser

Nyheter
1361

Lite kjøpervilje i Europa gjør at det blir nok et kraftig fall i lakseprisen.

– Prisen går nedover, og jeg vet ikke hvor det stopper. Men det er snakk om priser godt ned på 40-tallet for fisk fra tre til fem kilo, sier en eksportør iLaks har snakket med.

– Det var mange som tapte store penger denne uken her for å si det sånn. Nå er det veldig stille i Europa, det er varmt og liten kjøpervilje. I tillegg er det kritisk mye fisk frem til seks kilo. Det er naturlig nok en svært dårlig kombinasjon for prisen neste uke. Men prisen på flyfisken holder seg greit, legger han til.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Is istedenfor laks
En selger hos en oppdretter i Nord-Norge forteller om det samme prisbildet.

– Det vi har solgt er laks fra tre til fem kilo. Da er prisene vi opererer med mellom 46 kroner og 48,5 kroner. Markedet preges av ferieavvikling hos kjøperne våre, samt at det er ekstremt varmt i Europa. De spiser is istedenfor laks, sier han.

Selgeren bekrefter det eksportøren forteller om siste ukes marked.

– Det er en krevende uke vi har vært gjennom, og det preges neste uke av også, sier han.

Priset for høyt
En foredler iLaks har snakket med er også klar på at prisen skal godt ned neste uke.

– Disse såkalte ekspertene må bite seg i leppa snart, de har priset laksen alt for høyt. Det er mye mer fisk enn de hadde trodd. Veldig mye mer fisk. Alle har slakteklar fisk, så ned skal prisen, sier han.

De fem industriaktørene iLaks har snakket med etter lunsj fredag viser til følgende prisleie (til oppdretter) for fisk som skal leveres neste uke:

  • 2-3 kilo 36-38 kroner
  • 3-4 kilo 42-45 kroner
  • 4-5 kilo 45-46 kroner
  • 5-6 kilo 47-49 kroner
  • 6+ kilo 58-61 kroner