Lakseaksjene får skambank på børsen: – Det er vanskelig å si om dette var en dipp eller om det var toppen for denne gang

Meninger
680

Analytiker i Nordea Markets, Kolbjørn Giskeødegård, er ikke overrasket over at noen velger å selge seg ut og ta gevinst på lakseaksjene etter onsdagens resultatrush.

Det ble knallrødt formiddag for lakseaksjene på Oslo Børs etter at flere av oppdrettsselskapene la frem sine kvartalsresultater onsdag. Sjømatindeksen falt 3,5 prosent rett etter åpning.

– Aksjer har gått i nærheten av all time high, sektoren har vært veldig god over lang tid. Nervøsiteten er noe høyere i markedet nå, og med de negative avvikene som ble presentert i dag er det ikke rart at noen velger å ta gevinst, sier Giskeødegård til iLaks.

– En kursreaksjon på ti prosent er betydelig. Det er først og fremst knyttet til selskaper som man er usikker på hvor konsistent de leverer. Summen fra dagens presentasjoner er helt klart negativ, legger han til.

Analytikeren mener aksjemarkedet i stor grad har ignorert prisnedgangen i spotmarkedet på laks, og at det bidrar til dagens kursfall.

Ikke noe lys i tunnelen
Giskeødegård trekker frem Grieg Seafood som det selskapet som i særklasse leverte klart svakest sammenliknet med forventningene.

– I Norge fortsetter de å levere gode tall. Men utenlandsoperasjonene i selskapet fortsetter å bidra i negativ retning. Canada leverer svakt og det er ikke noe lys i tunnelen i UK, sier han.

– Lerøy Seafood leverer også svakere enn forventet, og Austevoll Seafood lider under det, legger han til.

Påvirkes av andre sykliske sektorer
Hvordan markedet vil utvikle seg fremover, vil påvirkes av en rekke faktorer, tror Giskeødegård.

– Det er mye avhengig av prisbildet på laks og hvordan det kommer til å se ut fremover. Det er vanskelig å si om dette var en dipp, eller om det var toppen for flere av aksjene for denne gang, sier analytikeren.

Også faktorer utenfor laksesektoren vil påvirke kursbildet fremover, mener Giskeødegård.

– Usikkerhet i andre sykliske sektorer vil påvirke, og fisk har tidligere vist seg å være en trygg havn.