Laks som skulle vært i Asia via Moskva er returnert til Gardermoen: – Flyene ble sendt direkte tilbake

Nyheter
1638

To fly med mellom 80 og 100 tonn laks hver har blitt nektet transitt til Asia i Moskva.

To fraktfly med laks har blitt stoppet i Moskva og tvunget returnert til Oslo Lufthavn Gardermoen. Dette bekreftes av flere eksportører iLaks har vært i kontakt med onsdag ettermiddag.

Flyene skal ha tatt av fra Gardermoen uten noe som helst forvarsel om situasjonen de etter hvert havnet i da de mellomlandet i Moskva. En eksportør forteller til iLaks at flyene skal ha blitt nektet å losse og ble direkte returnert.

– Vi har mottatt et skriv fra via vår speditør hvor det står at det er innført embargo. Noe mer enn det vet vi ikke. Dette skjedde helt plutselig og vi har ikke noe mer informasjon om hva som har skjedd. Hva som skjer fremover vet vi heller ikke noe om foreløpig, sier en eksportør som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Flyene er ventet inn igjen til Gardermoen onsdag ettermiddag.

UD og ambassaden
Sekkingstad er en av de som er berørt av situasjonen. De kan fortelle at de har vært i kontakt med både UD og ambassaden i Moskva, foreløpig uten noe mer informasjon.

– Vi vet ikke noe mer enn at flyene ble nektet å fly videre og er sendt tilbake. Jeg har vært i kontakt med myndighetene uten å få noe som helst svar foreløpig. Vi aner ikke hva som har skapt denne situasjonen, sier Philip Pettersen, salg Asia i Sekkingstad.

– Vi fikk vite dette i dag morges. Situasjonen er høyst reell, legger han til.

Ombookinger
Administrerende direktør i Coast Seafood, Sverre Søraa, forteller til iLaks at fisken deres også er returnert, og at de jobber med å finne alternative løsninger for frakt.

– Fisken som for eksempel skulle vært i Korea er blitt returnert. Det jobbes på spreng med å få booket dette på andre fly, sier han.

Hvorfor fisken har blitt returnert, vet heller ikke Søraa på nåværende tidspunkt.

– Vi har ikke full oversikt over hva som skjer enda, sier han.