Kronprinsen på besøk hos Nofima: – For et spennende prosjekt

Nyheter
0

I samarbeid med EU har Nofima ledet et forskningsprosjekt hvor de så etter positive effekter av bruk av kosttilskudd laget på avskjær fra fisk. 

I sammenheng med presentasjon av tallene fra forskningen, hadde Kronprinsen tatt seg tid til å besøke laboratoriet til Nofima i Bergen. Her fikk han truffet ledelsen og forskerne som har vært med på prosjektet.

Med seg på besøket hadde han følge av ordfører i Bergen, Linn Kristin Engø, og tidligere samferdselsminister, nå statsforvalter Vestland, Liv Kristin Navarsete.

Kronprinsen, som også var i Bergen for å overrekke en klimapris, hadde satt av nærmere tre timer til å besøke Nofima, hvor de også fikk servert fersk norsk sjømat.

Bakgrunnen for prosjektet er at store mengder råstoff fra fiskeri og havbruk går til spille eller brukes i dyrefôr i Europa. Dette råstoffet utgjør en næringsrik biomasse rik på proteiner, bioaktive peptider, flerumettet fett, organiske mineraler og vitaminer.

–  Med bruk av enzymatisk hydrolyse kan det lages produkter av stor verdi for oss mennesker, sier seniorforsker Katerina Kousoulaki som har ledet prosjektet Aquabiopro-fit.

Aminosyrer
Under besøket fikk Kronprinsen en visningsrunde på  forskningsstasjonene hos Nofima, hvor han fikk presentert de forskjellige prosessene i forskningen.

Kronprins Haakon og forsker Gunnhild Gjengedal. Foto: Sindre Nordeide

– For et spennende prosjekt, sier Kronprinsen.

– Men hvorfor trenger vi mineraler og aminosyrer? spør han lurt.

– Mineralene er viktige for kroppens prosesser, så om man ikke får de via kosten, så vil man få mangelsykdommer. Det vil påvirke nervesystemet negativt, svarte forsker Gunnhild Gjengedal.

Resultatet av forskningen viste tydelige svar på at kosttilskudd som inneholder blant annet konsentrat fra fiskeavskjær har positiv effekt for mental helse, øker fysiske prestasjoner og forbedrer hud og hår.

Seniorforsker Kousoulaki sier at de endelige resultatene først vil bli publisert ved en senere anledning.

– Ennå gjenstår det en del vitenskapelig publiseringer og noen av resultatene er derfor ennå hemmelige.

Imponert
Forsker, Silje Steinsholm, forteller til iLaks at hun synes besøket var stas og var mektig imponert over kunnskapen til Kronprinsen.

– Jeg var overasket over hvor mye han hadde lest seg opp på temaet, sier hun.

Steinsholm hadde ved sin post en visning over hvilke deler av fisken som kunne brukes til å utvikle forskjellige typer kosttillskudd, som blant annet kollagen som er bevist i kliniske forsøk å forbedre huden drastisk.

– Han stilte veldig mange gode spørsmål og var godt forberedt, avslutter hun.

Forsker Silje Steinsholm viser Kronprisen hvilke deler av fisken de bruker til å utvikle kosttillskudd. Foto: Sindre Nordeide