– Jeg tror ikke Finansdepartementet har hatt svartere dag enn da kommunene fikk penger som de ikke hadde vært borti og rotet med

Nyheter
776

Ordfører i Midsund kommune, Odd Helge Gangstad (Sp), mener det er en strid mellom kommunene og Finansdepartementet som er grunnen til at ordningen med Havbruksfondet revurderes.

Fra sitt kontor i rådhuset skuer ordfører Gangstad utover Midsundbukta. Han minnes en tid da det lå oppdrettsanlegg tett i tett her inne i rolige farvann. Men han er også glad den tiden er forbi.

– Den gang viste vi i ikke at det ikke kunne gjøres sånn. Det endte jo opp med skittent vann og at fisken ikke spiste. Men vi har lært av de feilene som ble gjort den gangen, sier Gangstad.

I dag er oppdrettsanleggene i den lille øykommunen i Møre og Romsdal spredt rundt hele øya. Og det er nærmest helt fullt i havet. Gangstad peker ut et område hvor det fremdeles finnes en mulighet for å få på plass et anlegg.

– Her finnes det muligheter, men vi har mange hensyn vi må stilling til i dette området, sier Gangstad.

Men like viktig for kommunen er alle arbeidsplassene som dukker opp på grunn av matfiskanleggene.

– Romsdal Processing og Hofseth Biocare utgjør til sammen kanskje den største arbeidsplassen i kommunen. Vi ønsker mest mulig anlegg og legger til rette for det, sier Gangstad.

Gangstad peker ut området hvor det er plass til et matfiskanlegg. FOTO: Andreas Witzøe

Frykter det ikke kommer mer penger
Midsund fikk i 2018 utbetalt omlag ti millioner kroner fra Havbruksfondet. En god slump penger for en kommune med 2.000 innbyggere. Gangstad tror årsaken til at ordningen nå blir vurdert bunner ut i en strid mellom Finansdepartementet og kommunene.

– Jeg tror ikke Finansdepartementet har hatt en svartere dag enn da kommunene fikk penger som de ikke hadde vært borti og rotet med. Det er en del som er uuttalt i denne saken som ligger mellom linjene. Aller helst tror jeg de ville umyndiggjort oss fordi de mener vi ikke er i stand til å forvalte disse pengene i det hele tatt, sier han.

Når iLaks ber Finansdepartementet svare på dette, viser de til sitt tidligere svar i debatten knyttet til grunnrenteskatt.

Selv om Midsund snart blir en del av nye Molde kommune, og blir en del av den betydelig større folkemengde, mener Gangstad fordelingsnøkkelen som ligger i Havbruksfondet må forbli den samme. Selv om det i hans øyne er noen supervinnere her og der med summer som er helt utrolige.

– Det er mye penger for Molde også, forholdsmessig en del mindre, men likevel. På en måte så ser jeg på Havbruksfondet som en tilbakebetaling for flere tiår. Helt siden oppdrett begynte. Men sånn som det er nå, og med prosessene som er satt i gang, er vi i kommunene utrygge, sier Gangstad.

Tror både næring og kommune kan bli tapende part
Ordføreren tror litt av grunnen til at det kommer til å komme en grunnrentebeskattning er at det lokale eierskapet er borte i oppdrettsnæringen.

Hvem som sitter på Stortinget har ingenting å si, tror Gangstad.

– Jeg maler ikke etter de fargene, for der blir de lik hele gjengen. De er helt fullstendig umettelige på penger. Og hvor mye som kommer tilbake til oppdrettskommunene det er jeg skeptisk til. Det er det som skremmer mest. Jeg tror det blir så lite at alle har tapt, både havbruksnæring og kommunene, sier Gangstad og fortsetter:

– Jeg er livredd for at dette ble den eneste store utbetalingen som kom, og at det kun blir små drypp heretter. Men det er en mulighet for at hvis det blir en grunnrentebeskattning, at det kan gå inn i dagens ordning med Havbruksfondet, etter samme fordelingsnøkkel. Det er hvert fall målet mitt, men jeg frykter for det motsatte, avslutter han.