Insektsfôr kan bli «game changer» ifølge studie

Nyheter
1503

Store mengder soyabasert fiskefôr brukes i havbruksnæringen. Kan en svart soldatflue bli erstatningen?

En australsk studie hvor soldatfluepupper ble brukt som fiskefôr kan bli en «game changer» for australsk akvakultur, ifølge en av bransjens ledende forskere, skriver ABC news.

Internasjonalt anerkjente Craig Lawrence ved WA Department of Fisheries, har utført et langvarig soldatflueforsøk på artene barramundi og regnbueørret.

– Australia importerer mye fiskemel hvert år, men problemet er at en tar om lag ti tonn fisk fra havet for å produsere ett tonn fisk – så dette er miljøvennlig bedre, sier Lawrence til ABC news.

Forsøket på seks uker ble gjennomført av masterstudent ved ved University of Western Australia (UWA), Isobel Sewell, sammen med et FoU-flueanlegg eid av Future Green Solutions i Perth. Studien kostet om lag 8,2 millionar norske kroner.

Resultatene viser at ørreten, fôret på fluepupper, hadde samme tilvekst som fisken som åt fiskemel, eller en kombinasjon av begge.

Nå håper Lawrence at forsøket baner vei for å erstatte fôr produsert ved hjelp av soyabønner.

– Soldatfluepuppene inneholder mye protein og fett, sier han, og legger til:

– Det viktige er at de har det riktige fettet, riktig omega-3 og riktig omega-6, for vi ønsker å produsere fisk som ikke bare vokser bra, men som er sunt å spise, og det er der planteerstatningene for fiskemel ikke lykkes.