– Hvis soya blir forbudt i Norge vil vi risikere å måtte bruke mer fiskemel og fiskeolje, noe som virkelig ville vært skadelig

Nyheter
2128

Erlend Sødal, administrerende direktør i Skretting Norge, er enig i intensjonene til Fylkesnes, men mener man må finne praktiske løsninger, og da er ikke boikott av én råvare veien å gå.

I likhet med sin konkurrent i Cargill, mener Sødal og Skretting, at et forbud mot import av soya av soya, slik nyvalgt nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, vil be Stortinget om å innføre, ikke er veien å gå for å gjøre oppdrettsnæringen enda mer bærekraftig.

– Skretting jobber for å gjøre oss mer uavhengig av soya, og vi er bekymret for uvettig dyrking av soya som truer regnskogen. Men vi stiller oss undrende til at Stortinget skal boikotte avskogingsfri soya. Det blir en for sort/hvit holdning, for jordbruk i Brasil kan drives forsvarlig og bærekraftig. Et lovforbud mot soya i Norge vil være en kollektiv avstraffelse av brasilianske bønder, sier Sødal til iLaks.

God dialog med miljøorganisasjoner
Ifølge Sødal har Skretting en god dialog med både Fremtiden i våre hender og Regnskogfondet som presser på for å få alternative råvarer i norsk havbruk.

– Til og med de har uttalt at de ikke ønsker boikott av soya selv om de vil se en reduksjon av soyaforbruket i norsk fiskefôr, sier Sødal og legger til:

– Det tar tid å få til produksjon av nye råvarer og den industrialiseringen som trengs for å få alternativ råvarer. I dag er det ikke klart når vi har praktiske alternativer på plass. Hvis soya blir forbudt i Norge innen 2028, vil vi risikere å måtte bruke mer fiskemel og fiskolje, noe som virkelig ville vært skadelig. Denne situasjonen må vi for alt i verden unngå å havne i fordi vi kan ikke bruke mer av de sårbare marine artene som er tilgjengelig i dag. Det tåler ikke havet.

– Boikott redder ikke regnskogen
World Wildlife Foundation (WWF) i Brasil anbefaler kun kjøp av sertifisert og avskogingsfri soya.

– Dette rådet følger vi, fordi å boikotte soya vil ikke redde regnskogen. Vi tror mer på å være aktive på bakken i Brasil, og jobbe for større aksept for de høye kravene og standardene som norsk havbruk har. Det gjør vi gjennom å kjøpe garantert avskogingsfri soya, sier Sødal.

– Men vi har et indirekte ansvar for verdens økte etterspørselen etter soya fordi det øker presset på regnskogen. Derfor reduserer Skretting nå vår soyaandel fordi vi introduserer nye råvarer. Vi vil fortsatt bruke avskogingsfri soya, men vi vil ikke kjøpe mer soya fra Brasil enn det vi gjør i dag, selv om det skulle bli en vekst i norsk havbruk som vil kreve mer fiskefôr, avslutter han.