Hverken Veterinærinstituttet eller Mattilsynet vil si hvem som skal betale for PD-blemmen

Nyheter
1248

– Jeg har ingen kommentar til hvem som må betale for det økonomiske tapet til Måsøval Fiskeoppdrett, sier beredskaps- og sikkerhetsdirektør i Veterinærinstituttet, Jorun Jarp. 

Måsøval Fiskeoppdrett holdt på slakte ut 715.000 laks da kontrabeskjeden kom. En laboratoriefeil hos Veterinærinstituttet hadde ført til feilaktig påvistning PD-virus varianten SAV3 ved oppdretterens sjølokalitet Kattholmen i Kristiansund i Møre og Romsdal.

Jarp sier til iLaks at hun ikke kjenner til noen liknende situasjoner. Imidlertid sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i region Midt i Mattilsynet, at det var en liknende situasjon, hvor Veterinærinstituttet feilaktig påviste ILA på et stamfiskanlegg i 2017. Som iLaks omtalte, var det også den gang rot med prøver som var årsak.

Røthe Knudsen vil, i likhet med Jarp, ikke kommentere noe om hvem som må stå til ansvar for det øknomiske tapet til Måsøval.

Bjørn Røthe Knudsen. Foto: Pressefoto

– Vi i Mattilsynet har fulgt de spillereglene vi skal i denne typen saker, det er vel det jeg kan si. Vi får komme tilbake til dette med et økonomisk tap. Trolig er dette en sak mellom Måsøval og Veterinærinstituttet, sier Røthe Knudtsen.

– Ser vi denne saken i et større geografisk perspektiv er det en gladsak. Det står mye småfisk spesielt på lokaliteter nord for Kristiansund som kunne blitt lidende, legger han til.

Jorun Jarp sier at hele situasjonen er svært beklagelig, og at Veterinærinstituttet nå kommer til å gjennomføre en granskning med ekstern bistand.

– Dette er veldig alvorlig for oss, men først og fremst er det alvorlig for oppdrettselskapet. For Veterinærinstituttet er det nå viktig å gå gjennom denne saken nøye. I neste omgang må vi se gjennom hele den diagnostiske prosessen, for å forbedre oss og for å forminske risikoen for at dette kan skje igjen, til iLaks.