Høy salgsvekst, men lav synlighet: – Vi er nære der det skjer

Nyheter
1005

Optimar har siden 2014 gått fra en omsetning på mellom 300 og 400 millioner kroner, til å i år nå 1,2 milliarder. 

På Valderøy i Giske kommune ligger Optimar vel plassert ved småbåtkaia. Der holder rundt 200 av Optimars 500 ansatte til. Det romslige verkstedet vegg-i-vegg med kontoravdelingen, produserer i hovedsak utstyr til båter. Allerede ved inngangspartiet får man følelsen av å være tilskuer til en ansatt-stab med en kameratslig tone, der humoren settes høyt.

– Så du er her i dag, ja? Du har ikke rømt landet enda? Høres en spøkefull stemme fra fellesarealene.

– Ja, men det frister mest å reise til sydligere strøk i dette været, lyder nok en Sunnmørsdialekt som tilsvar.

Satser ytterligere på laksenæringen
Salgssjef Peder Stette har vært i bransjen i 20 år. Han kan fortelle at selskapet har hatt en kraftig vekst innen laksenæringen de siste årene:

– Det vises nok at vi hele tiden arbeider med å utvikle oss og bli enda bedre, og de siste årene har vi økt voldsomt når det kommer til produksjon for laksenæringen, med utstyr til spesialbåt, brønnbåt og slakteri, sier han.

Han forteller at selskapet ikke er av de mest synlige i markedet.

– Men, vi har mye å henge fingrene i likevel. Vi leverer stort og satser enda større, forteller Stette, som gladelig tar en tur innom verkstedet til tross for at hans arbeidstid som oftest foregår på kontoret.

En forfriskende duft av grønnsåpe treffer en idet man entrer det romslige verkstedet, og Stette hilser blidt på de ansatte som står plassert ved de ulike stasjonene.

– Vi er helt avhengig av dyktige folk som disse, sier han henvendt til iLaks.

I Optimars lokaler på Valderøy i Giske kommune, holder rundt 200 av 500 ansatte i selskapet til. Foto: Lizbeth Osnes

Grunnlaget ligger i «clusteret»
– Plasseringen vår er langt ifra tilfeldig. Når vi snakker om laks, uansett hvor det måtte være i verden, kommer vi ikke unna å se til Norge. Når vi snakker laksenæring i Norge, kommer vi ikke unna Vestlandet, sier Stette til iLaks.

Stette mener at mange av de store aktørene og mye av det som skjer i næringen, skjer nettopp på Vestlandet:

– Vi er nære der det skjer, vi er tett på kundene og er «hands on» på det som er i næringen. De travleste og mest krevende kundene er nettopp her. Når vi skal få produktene våre videre ut i enten landet eller verden for øvrig, har de allerede blitt testet ut og blitt benyttet av Sunnmøringer. Det er en helvetes gjeng, sier sunnmøringen med et stort glis.

– Det har vært et kav å få det til, men du verden for en bratt læringskurve, legger han til.

Av kundene på porteføljen kan Stette ramse opp i det som føles som – og kanskje også er – det «uendelige»:

– VOLT, Hofseth, Cermaq, Frøy, Lerøy, Sølvtrans, Rostein, Grieg … Alle bruker avlusingssystemet vårt, Optilicer. Jeg vet ikke om noen som ikke gjør det, for å si det sånn. Det finnes ingen alternativer som overhodet kan sammenlignes, sier han nærmest henslengt, med et forsiktig smil.

Les også: Optimar og Stette slår seg sammen

Salgssjef i Optimar, Peder Stette. Foto: Lizbeth Osnes

Sterk vekst
Fra å ha en omsetning på mellom 300 og 400 millioner i 2014, lander Optimar i år på en omsetning på 1,2 milliarder, til tross for variable driftsresultater de siste årene.

– Ja, hva har skjedd? Vi har utløst en del krefter i selskapet og kombinasjonen av kompetanse og ekspertise, tillit og ekspanderte oppdrag som følge av å ha blitt mer synlig i markedet, er nok svaret på det, sier Stette.

Organisasjonen kan i dag kalle seg et globalt selskap, med tre kontorer i Norge, ett i Seattle i USA, ett i Spania og ett i Romania, samt kunder over hele verden:

– Vi kommer til å satse enda mer på det å være et globalt selskap, der vil det skje mye fremover, forteller Stette.

Optimars kontor og verksted på Valderøy. Foto: Lizbeth Osnes