Hevder denne ROV-baserte vaskeriggen blir 50-60 prosent rimeligere enn sine konkurrenter

Nyheter
2506

Gründerbedriften Bravo Marine i Haugesund har brukt tre år og tre millioner kroner på å utvikle vaskeriggen C-Ray ROV. Nå vil selskapet gå kommersielt med produktet.

Den patenterte vaskeriggen er utviklet av far og sønn Rune Haave (55) og Jørgen Haave (25). I tillegg er Leo Detz (61) daglig leder i bedriften.

Bedriften ble etablert etter at Jørgen Haave jobbet som profesjonell dykker, og mente manuell rengjøring av nøter hadde mange ulemper. Med 500.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge, utviklet Bravo Marine den første protypen av vaskeriggen. Prototypen ble testet ut på et av Mowis anlegg, men samarbeidet opphørte i 2017.

Rune Haave. FOTO: Bravo Marine

– Bravo Marine var i 2017 kommet så langt at vi fortsatte vår testing på egen testrigg i Haugesund. Det ble mye reising med tungt utstyr, så det var bedre for oss å gjøre tester lokalt, forklarer Rune Haave til iLaks.

50-60 prosent lavere pris enn konkurrentene
ROV-teknologien, som er egenutvikletet, er basert på kommersiell droneteknologi som er enkleste og billigste hyllevare. Vaskeroboten vasker not, notring, båt og flåter.

– Prisen vi tenker ut i markedet er circa 50-60 prosent av de sammenlignbare ROV-baserte vaskeroboter, sier Haave og fortsetter:

– Vi tenker enkelhet og praktisk bruksområde. Vårt utstyr skal ikke på 300 til 400 meters dybde, sier Haave.

Det var Haugesunds Avis som omtalte saken først.

Produksjonsmodell på Aqua Nor
Men før produktet blir lansert kommersielt, skal Bravo Marine ha testperiode på den tredje prototypen sammen med en pilotkunde fra mai.

– Vår pilotkunde utfører testprogrammet hos sine oppdrettskunder. Vi regner med at testperioden er ferdig i juli/august, sier Haave.

Bravo Marine forventer å ha en ferdigtestet produksjonsmodell under årets Aqua Nor, og Haave forventer flere salg etter presentasjonen.

– Oppdrettsindustrien blir mer og mer opptatt av å holde hele infrastrukturen ren slik at smittefare og parasitter ikke får spredning.

På spørsmål om det er noen konkrete kontrakter på gang, svarer Haave:

– De kundene som vi har kontakt med venter på pilotprosjektet skal bli ferdig, og at tester har oppnådd forventet resultat.