Her får Sandra (24) dommen – og dette er eksperttipsene som kan sikre drømmejobben

Nyheter
283

Selv om det er flere måneder til Sandra Wiik (24) er ferdig med markedsføringsstudiene, har hun allerede begynt å lete etter jobb. Så langt har resultatet vært varierende.

– Jeg søkte på én jobb, men jeg fikk etter hvert vite at det var over 200 andre søkere. Og jeg fikk den jo heller ikke til slutt, sier Wiik.

Hun har tatt turen innom Havets døgn for å se hvilke muligheter som kan ligge i sjømatbransjen. Da hun fikk muligheten til å få noen minutter med rekrutteringsekspert Lene Faye Jordan fra Seafood People, trengte hun ikke tenke seg om to ganger.

– Jeg håper jo å få noen synspunkter på om CV-en er oversiktlig og strukturert, sier Wiik.

– Må være systematisk

Jordan har tatt turen innom fordi Seafood People skal ha stand på arrangementets hoveddag torsdag. Og da hun ble forespurt om hun kunne stille opp onsdag også, for å holde foredrag og for å hjelpe studentene med CV-ene sine, takket hun like gjerne ja til det også.

– Jeg tror det viktigste en jobbsøker kan gjøre for å lykkes er å være profesjonell og systematisk. Man må tenke på jobbsøking som noe som tar tid, og man må ha et system. Man må rett og slett se på det som en del av jobben, sier Jordan.

Tidligere har hun blant annet jobbet som karriererådgiver på BI, og i dag er hun seniorrådgiver i Seafood People, et konsulent- og rekrutteringsfirma som sikter seg inn mot sjømatnæringen.

– Mitt inntrykk av jobbmarkedet i sjømatnæringen er jo at det er vekst, og at det er stor konkurranse om de gode kandidatene.

Likevel er hun ikke med på at det bare er for potensielle jobbsøkere å flokke til sjømatnæringen i god tro om at de kan velge og vrake.

– Vi ser at interessen er gjensidig, og at mange jobbsøkere sikter seg inn mot sjømatnæringen også. Kanskje særlig på vestlandet, med det som skjer i oljen. Og samtidig mener jeg jo at det viktigste er å fatte det rette valget, at man søker på noe som man tror man vil like
å holde på med. 

TIPS: Fra scenen gir Lene Faye Jordan tips til studentene om hvordan de lettere kan finne seg jobb. Foto: Fredrik Stenbro.

Jordan peker også på nettverking som noe som er viktig å fokusere på.

– Selv om dette kanskje spesielt gjelder jobber på topp- og mellomnivå, som jo er våre kjerneområder, legger jobbkonsulenten til.

Skulle gjerne hatt erfaring

For Sandra Wiiks del fortsetter jobbsøkingen. Hun håper at hun ikke må gå så lenge etter studiene før hun finner noe.

– Jeg kjenner mange fra samme studium som gikk ut i fjor og som fortsatt ikke har funnet seg jobb,  sier Wiik. 

– Og jeg ser jo det også, på stillingsutlysningene. De fleste skriver at de krever 3-7 års erfaring. Jeg skulle jo gjerne hatt det, men ett sted må man jo få begynne, påpeker 24-åringen.