Grøndahl: – Vi trenger en avklaring fortere enn svint

Nyheter
0

Med stor usikkerhet i markedet, står flere selskaper i fare for å stå helt uten kontrakter.

Regjeringens forslag om å skattelegge oppdrettere basert på normpris, allerede fra nyttår, har ført til at oppdrettere og eksportører ikke tar sjansen på å inngå fastpriskontrakter.

For de norske aktørene betyr dette at filetmarkedet blir liggende med brekt rygg. Et marked som til nå nesten utelukkende har vært på kontrakter, møter nå veggen.

Foredleren Norsk Sjømat Stranda forteller at de har kontrakter som går ut året, men sier at det råder stor usikkerhet til neste år. Selskapet som i 2021 omsatte for 1,089 milliarder kroner, har 176 fast ansatte og 96 innleide arbeidere.

– Folk er avventende, sier daglig leder, Per Magne Grøndahl, til iLaks.

Per Magne Grøndahl. FOTO: Privat

Umulig
Han forteller at de både er på spotmarkedet og på fastpriskontrakter, men at det å skaffe nye kontrakter nå, nærmest er umulig.

– Folk vet jo ikke konsekvensene av det som skjer nå. Vi trenger en avklaring fortere enn svint.

Han forteller at permitteringer også kan bli aktuelt i fremtiden om ikke myndighetene våkner.

– Politikerne viser at de er totalt uberegnelige når de gjør som de nå har gjort, sier han oppgitt.

Les også: Derfor tør ikke SalMar eller Mowi inngå fastpriskontrakter

Kortere og kortere
– Kontraktene vi har blir kortere og kortere, sier daglig leder Isfjord Norway, Lars Krogh, til iLaks.

Fiskeforedleren fra Orkanger i Trøndelag forteller at de foreløpig ikke merker store endringer i arbeidsmengde, men sier at det er en større risiko i markedet nå.

– Det er ikke noe merkbart i forhold til mengden akkurat nå, men det er klart at man føler på markedet. Som alle andre også gjør.

– Det som endrer seg er at prisfastsettingen blir kortere, noe som medfører en større risiko for oss som selskap. Men jeg ser for meg at det blir nok å gjøre fremover uansett, sier han.

Spotmarked 
Et av selskapene som har gått mot kontraktsmarkedet over tid, er Vaagen Seafood fra Sekkingstad utenfor Bergen.

– Vi er utelukkende på spotprismarkedet, sier daglig leder i Vaagen Seafood, Odd Kåre Sekkingstad, til iLaks.

Han forteller at det har vært en langvarig strategi for selskapet, hvor de har vektlagt sikkerhet overfor sine faste kunder.

– Prisene på både laks og ørret steg, så det er ikke bra for oss i spotmarkedet, men vi kjører på med full kapasitet, sier han.

Usikkerhet
Det usikre markedet har nå ført til permitteringsvarsler hos flere aktører, Lerøy inkludert, hvor de ikke kan inngå disse langsiktige avtalene.

Både SalMar og SinkabergHansen har sendt permitteringsvarsler til sine ansatte innen prosessering og slakt.

– Nå har vi kommet til et punkt der vi står uten kontrakter for bearbeiding av laks, og da har vi ikke annet arbeid å tilby, sa Ketil Rykhus da SinkabergHansen sto uten kontrakter og hadde sendt permitteringsvarsler til 40 ansatte.