Gikk i strupen på Tromsø kommunes oppdrettsvedtak: – Det er noen som forsøker å dra næringa ned

Nyheter
2016

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) benyttet anledningen til å snakke om Tromsø kommunes oppdrettsvedtak da han åpnet Norsk Havbruksdag 2018.

Fra scenen på Felix konferansesenter i Oslo åpnet Nesvik den tredje utgaven av Norsk Havbruksdag i regi av Norsk Stålforbund.

Nesvik gikk rett på sak og sendte et stikk i retning Tromsø, etter gårsdagens vedtak i kommunestyret i Tromsø om at de kun vil ha lukkede anlegg fremover.

– Det er noen som forsøker å dra næringa ned, jamfør vedtaket i Tromsø, sa fiskeriministeren.

Men han manet publikum til å se på dette som intet mer enn en liten bump i veien.

– Tidlig på 90-tallet hadde vi andre og mye større barrierer. Lastebiler fulle av røykelaks ble stoppet på tollgrensa Danmark og tømt i Frankrike. Husk, vi har kommet langt siden den gang, og utfordringene vi har i dag er mye mindre, sa Nesvik.

Fortvilt over Kautokeino
Etter at Nesvik var ferdig med Tromsø, var det Kautokeino sin tur å få på pukkelen. Ordfører i Kautokeino, Johan Vasara, mener Havbruksfondet skaper store forskjeller i kommune-Norge.

– Man blir litt fortvilt når en kommune som Kautokeino mener det er urettferdig at havbrukskommunene får penger for å legge til rette for havbruk.

Nesvik presiserte at Havbruksfondet skal være en belønønning for å legget til rett.

– Da kan vi ikke gjøre slik som blant annet Kautokeino sier, og dele pengene til alle. Havbruksfondet skal være et insentiv for at kommunene skal ønske vekst og dermed legge til rette for det, sa Nesvik.

Fremtidsrettet næring
Nesvik presiserte at han ønsker videre vekst, men den må være bærekraftig.

– Norsk oppdrett er viktig for å skape arbeidsplasser og det er og det er ei næring som kan være med å betale for den velferden vi har valgt å ha i dette landet, sa Nesvik.

Og dersom Norge gjør de rette valgene fremover, mener Nesvik at Norge kan fortsette å være verdensledende.

– Det er ei næring som må få lov å vokse inn i fremtiden, avsluttet han.