– Frøya uten laks hadde ikke vært noen ting

Nyheter
857

Oppdrettsnæringen har vært helt avgjørende for den positive utviklingen, skriver Dagens Næringsliv, i en lang reportasje fra øysamfunnet (krever innlogging).

Driftsleder Christer Johansen i oppdrettskjempen SalMar forteller om trivsel, arbeidslivet og hva oppdrettsnæringen gjør for kommunen.

– Når anlegget er fullt står det nær 12.000 tonn med laks i disse merdene, forteller Johansen til Dagens Næringsliv. Han mener at uten oppdrett hadde ikke Frøya vært noen ting.

Salmar-konsernet alene omsatte i fjor for drøyt 7,3 milliarder kroner.

Befolkningen økt med 19 prosent
I fjor hadde Frøya en befolkningsvekst på 3,6 prosent. Snittet for de siste tre årene er 2,1 prosent. Dette gjør Frøya til en av kommunene med sterkest befolkningsvekst. Siden 2007 har befolkningen på Frøya økt fra rundt 4050 til over 4800 i dag – en økning på rundt 19 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Store ringvirkninger
Oppdrettseventyret har skapt store positive ringvirkninger i lokalsamfunnet.

Over de siste tiårene har frøyværingen Helge Gåsø blant annet bygd opp et stort brønnbåtrederi og et rederi for oppdrettsservicefartøyer. I 2015 omsatte hans investeringsselskap, Gåsø Næringsutvikling, for 516 millioner kroner, skriver avisa.

Nøkkeltall for Aqualine. Kilde: Proff.no

I løpet av de siste 10–15 årene har også utstyrsleverandøren, Aqualine blitt en av Norges største produsenter av utstyr til havbruksnæringen.

Fra 2004 har Aqualines omsetning mer enn tidoblet seg og lå i 2015 på 413 millioner kroner. Dette har gitt gründer Geir Furberg og hans familie på Frøya et fantastisk lakseeventyr, på tross av at det startet med en langt mer beskjeden virksomhet, skriver Dagens Næringsliv.