Fredrikstad Seafoods setter første fisk i vannet i midten av mars

Nyheter
2348

Etter en rekke utsettelser er nå det meste klart for utsett av den første fisken i RAS-anlegget ved Glommas bredder. 

– Som du ser så jobber de her fortsatt, og vi har ikke offisielt overtatt RAS-anlegget enda, sier Bernt-Olav Røttingsnes, konsernsjef i Nordic Aquafarms – morselskapet til Fredrikstad Seafoods.

Men det aller meste er klart når iLaks besøker anlegget i Fredrikstad onsdag formiddag.

– Det er det siste testene som kjøres her nå. Vannet er litt brunt, men det kommer av testingen og noen små justeringer vi gjør. Når vi setter ut den første fisken i midten av mars vil vannet være krystallklart, og mye renere enn vannet vi henter fra Glomma, sier Røttingsnes.

Arbeidere holder i disse dager på med siste finish hos Fredrikstad Seafoods. FOTO: Andreas Witzøe

Utsettelsene koster
Røttingsnes ønsker ikke å si hva det har kostet for selskapet at det har tatt noe lengre tid å ferdigstille anlegget enn forventet.

– Smolten vokser jo der den er nå uansett. Så om den er 200 gram istedenfor 100 gram når den settes ut her så koster ikke det oss noe sånn sett, sier han og legger til:

– Det dyreste vi og alle som driver på land kan oppleve er hendelser som fører til at all eller en stor andel av fisken dør. Da er det mye bedre for oss å bruke litt mer tid å sikre at alt er på plass. Så om vi bruker noen dager ekstra for å være helt sikre, så gjør vi heller det.

Et av de siste tiltakene som er gjort er å legge på en lilla membran over betongen i bassenget.

Blått lys inne skal være med å bedre oppvekstvilkårene for laksen. FOTO: Andreas Witzøe

Vil fortsatt ha eget smoltanlegg
Smolten som skal settes ut i anlegget i Fredrikstad er kjøpt fra Nesfossen, som ligger nord for Bergen.

– Der vil vi også fortsette å hente smolten vår frem til vi får på plass et eget smoltanlegg her i Fredrikstad, sier Røttingsnes.

Men så lenge de ikke har et eget anlegg, kan smolttilgangen bli en utfordring for landanlegget, som i utgangspunktet ikke ønsker å tilrette seg etter årstidene.

– Vi ønsker jo ideelt sett ett nytt utsett i anlegget vårt hver måned, og dermed ha en forutsigbar og jevn produksjon måned for måned. Men det kan bli vanskelig å få tak i smolt i perioder, derfor vil det være viktig for oss å få på plass et eget anlegg og styre det selv, avslutter Røttingsnes.