– Folk med RAS-kompetanse vokser ikke akkurat på trær

Nyheter
2163

Mangelen på ingeniører med rett spesialkompetanse er et voksende problem i en enda raskere voksende teknologi. – Det vil være jobb for alle, sier Heidi Kyvik, salgsdirektør akvakultur i Krüger Kaldnes Norge.

Det nærmer seg for alvor åpning av Norges første landbaserte matfiskanlegg hos Fredrikstad Seafoods, og i Emiratene har de nylig slaktet sin første laks, oppdrettet på land. Begge i RAS-anlegg.

Krüger Kaldnes er i dag den største leverandøren innen RAS-teknologi i Norge. Det hele startet med design og implementering av det første systemet i 2007. Og det første anlegg ble levert i et prosjekt sammen med Mowi 2009 på Dalsfjord.

I dag har bedriften nærmere 30 ansatte innen akvakultur og jobber kontinuerlig med nye landbaserte prosjekter innen oppdrett. Salgsdirektør akvakultur, Heidi Kyvik, merker mer konkurranse i markedet i dag enn hun gjorde for bare få år siden.

– Skal man være en god leverandør må man kjenne at man er i konkurransemodus. Så jeg frykter ikke konkurranse, uten at det er noe arroganse i det. Sånn som markedet utvikler seg, og sånn som behovet potensielt er i tiden fremover vil det være jobb for alle, sier hun.

Utfordring
At markedet utvikler seg merkes på flere måter enn den økte konkurransen om å få kontrakter.

– Det er stort behov for folk med kompetanse. Det er noe alle som driver med denne typen teknologi merker. Folk med akvakultur og RAS-kompetanse vokser ikke på trær. Der har vi alle litt utfordringer, sier Kyvik.

Hun er overbevist om at markedet for RAS-teknologi kommer til å vokse seg større i tiden fremover.

– Samtidig skal RAS-teknologi utvikles for å optimalisere fiskeoppdrett. Langt ifra alle kommer til å lykkes da det tar lang tid å opparbeide nok erfaring til å bygge trygge og effektive anlegg. Det er ingen «kvikk fiks», sier Kyvik.

Også på Island merkes mangelen på kompetanse. Jóhannes Sigurðsson, produksjonsleder for landbasert i Laxar, fortalte iLaks under et besøk i fjor høst at den største utfordringen på settefiskanleggene vært på mannskapssiden.

Ikke alle vil lykkes
– Vi har arbeidet lenge med optimalisering av komplette leveranser til oppdrettsmarkedet sammen med vår entreprenør-partner Total Betong. Da er det viktig med erfarne ansatte. Oppdrettsanlegg er ikke bare vannbehandling, men en et samspill mellom bygg og prosess. Denne kompetansen er det ikke mange som i dag besitter, sier Kyvik.

Hun tror absolutt ikke alle RAS-bedrifter og prosjekter er dømt til å lykkes.

– Noen vil komme til, og noen vil gå ifra. Men har man en solid erfaringsbase og dedikerte folk med spesialkompetanse, da har man gode forutsetninger for å lykkes. Men å få gode folk på plass kan være en utfordring for mange, sier Kyvik.

Utdanning
Salgsdirektøren forteller at folk med RAS-kompetanse kombinert med akvakulturfag uten tvil er mangelvare blant dagens ingeniører. Her er tilbudet hos flere utdanningsinstitusjoner fremdeles noe svakt, mener hun.

– Det er flere og flere utdanningsinstitusjoner som utdanner folk innen akvakultur og RAS-teknologi, men tilbudet er nok fremdeles bedre på fiskeoppdrett enn på teknologisiden. Dette er naturlig da utviklingen har gått veldig raskt, og det kan være utfordrende å henge med som utdanningsinstitusjon. Men denne kompetansen kan heves med større involvering fra næringen, mener Kyvik.

Og å heve kompetansen, det ønsker Krüger Kaldnes å bidra til.

– Vi har ved flere anledninger samarbeidet med ulike universiteter og høyskoler. Og har også sagt ja til å delta i undervisningssammenheng, avslutter Kyvik.