Mener jobbutsiktene er borte.
Lisa-Maria Westby begynte bachelorgraden sin innen fiskeri- og havbruksvitenskap ved Universitetet i Tromsø (UiT) i høst. Allerede etter få måneder vurderer hun om det er en fremtid innenfor havbruksnæringen.
– Regjeringen har lenge snakket om at de skal doble og tredoble næringen, men slik jeg ser det nå, så kommer den til å bli halvert, sier Westby til iLaks.
Westby, som kommer fra Lyngen kommune øst for Tromsø, sier hun gjorde et nøye valg av studier med tanke på hva som var de sikreste jobbene for fremtiden.
– Eneste grunnen til at jeg valgte dette, var at det var et sikkert jobbmarked innen havbruksnæringen.
Flere
Westby forteller at det nå blant førsteårsstudentene er hyppige diskusjoner om hvorvidt det er noe vits å fortsette studiene med tanke på uroen som nå brer seg. Hun forteller også at hun har snakket med flere havbruksstudenter ved NTNU som også vurderer det samme.
– Det er jo massepermitteringer og kanselleringer. Hvem vet hvordan det vil se ut om noen år? spør hun.
Hun er sikker på at det kommer til å være oppdrett i fremtiden, men om det innebærer at oppdretterne har fokus på ny teknologi og bærekraftige tiltak, er hun ikke overbevist om.
Hun mener at signalene som nå plukkes opp fra havbruksnæringen tilsier at det vil være lite fokus på de fremtidige arbeidsplassene som regjeringen både har etterspurt og lagt opp til.
– Motivasjonen til oppdrettsnæringen er jo lønnsomhet. Om de ikke ser lønnsomhet, da er det jo ikke noe som driver dem til å ville holde på.
– Jeg tviler på at jeg er sikret en arbeidsplass når jeg er ferdig med studiene, sier hun.
Frykter
Westby sier hun på ingen måte er imot grunnrenteskatt, men undrer på hvorfor ikke regjeringen kunne brukt mer tid på å utarbeide en skatt som er levelig for havbruksnæringen. Ikke en som er lagt opp på samme måte som for olje- og gassektoren.
– Se på Oppdrettsloven fra 1985. Der brukte myndighetene god tid på å utarbeide et forslag, og da med dialog og innspill fra oppdretterne før noe ble fattet. Hvorfor kunne de ikke gjort det samme nå, istedenfor å haste ut dette forslaget? Inntjeningen i havbruksnæringen er mye mer ustabil og usikker enn for olje og gass.
– Det som kommer til å skje nå er at arbeidsplassene kommer til å forsvinne ut av landet. Små oppdrettere langs kysten kommer til å gi opp og selge seg ut. Og hvem kommer til å ta over da? Jo, det kommer til å gå til utenlandske investorer og større konsern. Så da forsvinner jo pengene ut av landet.
Hun sier at det nærmest er lagt opp til at norske eiere nå skal selge seg ut.
– Regjeringen har jo sagt at de ønsker befolkningsvekst i distriktene. Men nå er det bare snakk om penger for dem, det er ikke snakk om fremtid lenger.
– Det er en farlig utvikling myndighetene legger opp til, avslutter Westby.