Fikk millionsmell etter at de overførte selskapet til barna – nå er revisorene dømt

Nyheter
705

I 2009 og 2010 overførte Coast Seafood-gründerne Sverre Søraa og Odd Martin Øvrebø store deler av sine respektive holdingselskaper til barna sine. Enorme verdier skiftet hender, all den tid Coast Seafood de siste årene har hatt en årlig omsetning på rundt 3 milliarder kronerFo.

Bakgrunnen var ifølge rettspapirene fra Bergen tingrett at revisor hadde rådet dem til at dette trekket ville være skatte- og avgiftsmessig fordelaktig.

Det skulle det vise seg at det ikke var.

Kostbart generasjonsskifte
Av erstatningskravet utgjorde arveavgiften alene to millioner kroner, mens resten beløp seg på utbytteskatt, gevinstskatt og tilleggsskatt som gründerduoen måtte betale som følge av generasjonsskiftet.

«Barna var svært små og et generasjonsskifte var helt prematurt» anfører saksøkerne ifølge DN.

– Åpenbart riktig
Og tingretten har altså nå gitt saksøkerne – Søraa, Øvrebø og totalt seks av barna deres –  medhold i at de har mottatt mangelfull rådgivning.

– Dommen er åpenbart riktig bortsett fra på et mindre punkt og det er at det skulle vært tilkjent forsinkelsesrenter, sier advokat Dag Steinfeld i Wikborg Rein Advokatfirma, som representerer saksøkerne, til finansavisen.

Revisoren og EY må til sammen betale litt over ni millioner kroner i erstatning, i tillegg til saksomkostninger på 1,8 millioner kroner.

– Vil se på dommen
Monsen og revisjonsselskapet hevder på sin side at de aldri har påtatt seg oppdraget med å kvalitetssikre grunnlaget for generasjonsskiftet, og heller ikke gjennomføringen av dette.

– Dommen kom i påskeferien og vi har ikke ennå rukket å vurdere dommen og veien videre. Det vil vi bruke tid på å gjøre nå, sier advokat Hanne Skaarberg Holen i advokatfirmaet Thommesen, som representerer Odd Monsen og EY.