En pioner har mønstret av

Nyheter
1771

Kristen Strømmen, en av landets første lakseoppdrettere, gikk bort 10. januar. Han ble 94 år gammel.

Bestemt og målrettet, med en veldig omsorg for arbeidet sitt og menneskene rundt seg. Slik beskriver familien mannen bak Strømmen Lakseoppdrett i Rugsund, Kristen Strømmen.

– Han var en pioner. Han var den som gikk veien. Den «alle» spurte om råd, men som selv ikke hadde noen å rådføre seg hos da han tråkket stien for lakseoppdrett, sier eldstesønnen Sven Jørgen Strømmen.

– Hans historie er spesiell, sier yngstesønnen Kurt Strømmen, med et smil.

Kristen Strømmen. Foto: Privat

Oppvekst som fiskebonde
Strømmen var født og oppvokst i Rugsund, en liten bygd i Bremanger i Nordfjord. I nabohuset til barndomshjemmet hans, sitter hans tidligere kone, Anny, sammen med tre av barna hans for å møte iLaks.

– Vi vil fortelle om ham, slik han var. Hans historie er spesiell, sier yngstesønnen Kurt Strømmen, med et smil. Anny setter kaffe og kake på bordet, og sier med en mild stemme idet hun setter seg:

– Han var noe for seg selv, Kristen.

Som de fleste andre fra området, var Strømmen født inn i livet som fiskerbonde. Han var bare guttungen da han i trebåten «Vidar», dro ut for å fiske fisk. Med en god kokk i moren, gjorde det lite for Strømmen at det i seks av syv ukedager stod fisk på menyen. Kjøtt var forbeholdt søndager.

– Han var fisker fra første stund, sier eldstesønnen.

Sven Jørgen og Kurt Strømmen ser på bilder fra sin fars tid som lakseoppdretter. Foto: Lizbeth Osnes

Valgte å satse
De siste årene før han satte sjøbein og kom på land for å bli, arbeidet han som skipper og bestmann på fiskebåten «Gembler». Lærerinnen Anny, møtte han på Karmøy i 1967, ble hans kone i 1969. Når barna så kom til, bestemte han seg for å gå på land.

– Det var et modig valg. Han hadde arbeidet seg opp godt med penger, og tjente bra som sjømann. Å gi slipp på den tryggheten det var for å satse på noe som på den tiden var å regne som «galskap», så de fleste rundt ham på som idioti, sier yngstesønnen.

Men, han satset. Kristens historie begynte med at han så et program om lakseoppdrett på slutten av 60-tallet.

– «Dette er noe jeg tror at jeg kan prøve», husker jeg at han sa. Så, det gjorde han.

Det skulle imidlertid ikke gå lett for seg. Bankene delte det samme synet som resten av befolkningen som fikk vite hva han hadde planer om, gjorde. Lakseoppdrett kunne da aldri gi penger inn, det var for risikabelt. Det var ikke verdt sjansen.

– Kristen var bestemt, han skulle satse. Vi brukte alle sparepengene våre, absolutt alt vi begge hadde, på å få de første 3.000 smoltene på plass, sier Anny, som var gift med Kristen på den tiden.

«Mummihuset». Foto: Privat

Norges første
Kveldene brukte han på å tenke ut, planlegge, tegne og bygge merder. Den første smolten ble satt ut i 1973. Om han ikke var blant Norges første til å drive lakseoppdrett, som det jo kan diskuteres uten å ha tilstrekkelig med dokumentasjon på, var Kristen tydelig på én ting:

– Han mente i alle fall selv at han drev Norges første kommersielle smoltanlegg for atlantisk laks, sier yngstesønnen, Kurt Strømmen, og minnes bygningen de alle kalte «Mummihuset», et bygg som Strømmen bygde på etter hvert som oppdrettet vokste seg til.

– Jeg husker så godt da han ville skrive av utgiftene på ligningen, sier datteren Hildegard Strømmen, og ler.

– Ligningssjefen nektet først, han sa at bedriften var som en hobby å regne, så det ville han ikke gå med på. Da svarer Kristen med at «ja, om det bare er en hobby, er vel inntektene også å regne som det?»

Da ble det stille fra den kanten.

Lakseoppdrett var livet hans helt til det siste. Han var opptatt av organisasjonslivet og var levende interessert i alt som rørte seg i næringen.

– Når du starter på noe som ikke eksisterer fra før, er det en krevende prosess. Det var mange bekymringer og prøving og feiling på hvert ledd. Men, han fikk det til, sier Kurt.

For at Strømmen fikk det til, er det liten tvil om. Med fire matfiskkonsesjoner og drifter på fire lokaliteter, ble det produsert rundt 5.500 tonn laks årlig, med en høyeste omsetning på 253 millioner kroner. Sommeren 2019 ble selskapet kjøpt opp av Mowi, for en svimlende sum på 790 millioner.

Kristen Strømmen ble født og oppvokst i Rugsund i Nordfjord. Foto: Lizbeth Osnes