Hevder at utenlandske investorer står klare med 1,8 milliarder kroner til et landbasert prosjekt i denne finnmarksbygda

Nyheter
850

I forrige uke var Loppa-ordfører Steinar Halvorsen (H), rådmann Frank Bækken og Ernst Berge i Loppa Spring Water i Warszawa i Polen. Her satt de i flere møter, inkludert med en kinesisk og en sørafrikansk fondsforvalter, i forbindelse med planer om å bygge et settefiskanlegg i bygda Nuvsvåg i Loppa kommune.

Møtene, skal ifølge Altaposten som først omtalte saken, ha gått så bra at planene ble utvidet kraftig fra å gjelde et settefiskanlegg til også å gjelde et landbasert matfiskanlegg og et slakteri på samme sted.

Investorene skal ifølge ordfører Halvorsen være villig til å legge 1,8 milliarder på bordet for å få gjennomført planene.

– Jeg var veldig spent da jeg dro nedover. For meg er det snakk om hinsides mye penger, men etter to møtedager med fondsforvalterne fikk vi helt klart forståelsen av de mener alvor med dette, sier Steinar Halvorsen til iLaks.

Bak prosjektet står Ernst Berge i Loppa Spring Water. Han har vært i markedet lenge for å skaffe investorer, og har tidligere hatt planer om bruke kildevann fra samme område til produksjon av flaskevann. 

iLaks har forsøkt, men ikke lyktes, å komme i kontakt med Ernst Berge.

Steinar Halvorsen. FOTO: Loppa kommune

– Vi dro egentlig nedover for å se om vi bare skulle legge hele prosjektet dødt, eller om vi skulle gi dem tommel opp for å starte å bygge en organsisasjon for å starte opp prosjektet. Møtet var for oss en måte å få kartlagt om de hadde investorene med seg eller ikke, og det hadde de, det kom helt klart frem, sier Halvorsen til iLaks.

– Jeg ble veldig positivt overasket, det må jeg si. Investorene inviterte oss fordi de ønsket å møte myndighetene i området hvor de vil investere. Etter to møtedager fikk vi en klar forståelse av intensjonene. Alt er klar for å gå igang, mener Halvorsen.

Hele veien
I første omgang er det snakk om å bygge settefiskanlegget, men planene for et landbasert matfiskanlegg og et slakteri er også på trappene.

– Fondsforvalterne var helt klare på at det her er første del av prosjektet. De vil helt klart være med hele veien. Skal de være med, skal de være med på hele prosessen, sier ordføreren.

Årsaken til at de har valgt Loppa er, ifølge Halvorsen, en mangel på slike prosjekter å investere i.

– Spesielt det ene fondet var hele tiden klar på at de skal drive oppdrett på land. De kommer fra et sted hvor store deler av markedet fortsatt ikke har tilgang til laks, og den laksen de har kommer fra Canada, sier Halvorsen.

iLaks har tidligere omtalte landbaserte oppdrettsplaner i både Sør-Afrika og Kina.

Fem prosjekter
Halvorsen forteller at prosjektet på Loppa bare er et av fem prosjekter fondene vil investere i.

– Når vi blir presentert summene fondene de sitter på så er det utenfor vår forståelse av tall. 1,8 milliarder kroner er bare en liten bit av de fondene de sitter på, sier han.

– Jeg er trygg på at dette blir realisert nå, men det er mye som skal på plass, så når det blir, det vet jeg ikke. Det mangler å finne noen til å bygge og noen til å drive. Byggestart, produksjonskapasitet og finansiering, slike ting må du ta med Berge, avslutter Halvorsen.