Dødelig dose med lusemidler kunne ikke spores hos krepsdyr

Nyheter
1128

De oppsiktsvekkende resultatene kommer etter en undersøkelse som er gjennomført på Havforskningsinstituttet (HI) i Bergen, skriver Bergens Tidende (BT).

For første gang er det dokumentert at krepsdyr kan få i seg dødelig dose av ulike lusemidler, men uten at etterfølgende tester viser at det var giftmiksen som tok livet av dem.

Et steg nærmere ved å løse hummergåten
Disse funnene fra Bergen kaster nytt lys over hummer­mysteriet i Øygarden, som BT omtalte i høst. Der fant fritidsfiskere førti døde hummer, samtidig som et anlegg i nærheten hadde medisinert fisken med deltametrin og azametifos. Fiskeridirektoratet konkluderte da med at det ikke kunne være lusemidler som hadde tatt livet av hummeren, på grunn av at midlene ikke kunne finnes igjen i hummeren. Nå er imidlertid teorien om at det er lusemidler som er årsaken styrket, skriver avisa.

Viktig funn
Direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet sier funnene til Samuelsen er viktig av flere grunner.

– De viser betydningen av å kjøre kontrollerte forsøk som kan fortelle oss hva som faktisk skjer ute i naturen. I dette tilfellet har vi kontroll på dødsårsaken. Nå bør det settes et kritisk søkelys på analysemetodene som ikke fanger opp hva krepsdyrene dør av, sier Rogne til BT.