Oppdrettere i distriktene er avhengige av lokal arbeidskraft

Nyheter
0

Flere oppdrettere, og selskaper tilknyttet næringen, melder om tilflytting til småsteder grunnet sikre jobber. Særlig under pandemien har det betalt seg. 

Bolaks er et av selskapene som samarbeider med Opplæringskontoret og har elever utplassert i læretiden. De sier at samarbeidet med skolen har gjort at det er mer attraktivt å flytte til Eikelandsosen og tettsteder i umiddelbar nærhet. Og at det for første gang er større tilflytting enn fraflytting.

Da iLaks var på besøk der tidligere i vår så de positivt på utsiktene i arbeidsmarkedet.

– Det er klart at når elevene er hos oss og får prøvd seg litt, så kjenner de at de mestrer noe. Det er mange som pendler hit fra nabokommuner, men vi ser at flere er tilflyttere også, sier Helge Lysen, faglig leder hos Bolaks.

Han forteller at det ikke bare hos de, men hos flere bedrifter i nærheten, ikke er et stort problem med kompetent arbeidskraft.

– Jeg vil påstå at det er en attraktiv næring, sier han.

Helge Lysen, Bolaks. foto Sindre Nordeide

Bruker lokale
Litt lenger nordøst, midt i Hardangerfjorden, holder Biofish til. De har drevet jevnt gjennom hele pandemien og legger mye av grunnen til dette på at de over lengre tid kun har valgt lokale håndverkere og samarbeidspartnere.

– Som liten smoltoppdretter er vi sårbare. Vi har flere ansatte med mindre enn fem minutters avstand fra anlegget, sier daglig leder, Ole Fredrik Skulstad, til iLaks.

Han mener at det er det eneste riktige for å holde liv i små steder som nettopp Tørvikbygd.

– Vi bruker bare lokale veterinærer og har gjennom flere år hatt de samme samarbeidsparterne. Det er viktig at om noe skulle være akutt, så kan man ikke vente på en stor entreprenør fra Bergen, sier han.

Skulstad legger også til at de ansatte ved Biofish har forskjellige bakgrunner innen bygg og anlegg, slik at det hele tiden er folk med tilstrekkelig kompetanse om noe skulle skje.

Mangler støtte
Et av firmaene som har slitt gjennom pandemien, er Inka. Fiskeforedleren på Lepsøy utenfor Bergen har over hundre ansatte, hvor en stor andel er sesongarbeidere.

Eier, Karsten Austevoll, har tidligere snakket med iLaks om problemet under pandemien.

– Når man har arbeidere som ofte kommer fra andre land enn Norge, og grensene er stengt eller kanskje man har sykdom eller folk i karantene, da blør man penger.

Han har ved flere anledninger etterspurt hjelp fra myndighetene.

Karsten «Kakki» Austevoll. FOTO: Ørjan Håland/Midtsiden.no

– Hadde vi hatt skikkelig fra myndighetene til å takle fraværet, så hadde vi nok klart oss bedre.

Han sier at om bare halvparten av sykepengene bedriften har betalt ut for kort sykefravær, så hadde han vært fornøyd.

– Det har kostet oss altfor mye, avslutter han.