– Det jeg elsker å gjøre ville ha sluttet å eksistere

Nyheter
739

Mowi-røkter Sorin Hamm vil oppfordre statsminister Justin Trudeau til å selv ta turen innom arbeidsplassen hennes for å se hva hun gjør med egne øyne, fremfor å blindt tro på skeptikerne.

Tidligere denne måneden varslet Canadas liberale statsminister Justin Trudeau at han ville fjerne merder og tvinge oppdrett over i lukkede anlegg innen 2025. På side 36 i partiprogrammet står det følgende: «I British Colombia vil vi samarbeide med provinsen for å utvikle en ansvarlig plan for overgang fra åpen laksedrift i kystfarvann, til lukkede anlegg innen 2025».

«Karrieren min vil være over»
Forslaget ble tatt dårlig imot av lokale oppdrettsgrupperinger, som kalte det «uforsiktig» og «ødeleggende». Blant dem er 26 år gamle Sori Hamm, som har arbeidet for Mowi-eide oppdrettsanlegg i mer enn tre år:

– Karrieren min slik jeg kjenner den vil være over. Joda, det vil fortsatt være jobb på land, men det jeg elsker å gjøre vil slutte å eksistere, forteller hun til iLaks.

– Den livsstilen vi trives så godt med på havet, ville bli borte dersom det ble slik. Jeg kan heller ikke forestille meg at produksjonen vil være like stor på land, noe som betyr at disse jobbene vil bli få og de ville bestandene må gjøre opp for det tapte produktet på det internasjonale markedet, legger Hamm til.

Vil oppfordre Trudeau til å se med egne øyne
Den høygravide ettbarnsmoren forteller iLaks at hun vil oppfordre Trudeau til å selv besøke arbeidsplassen og med egne øyne se hvordan hun arbeider, stille spørsmål og deretter diskutere vitenskapelige funn fra virkelige forskere.

– Jeg kunne godt tenke meg at Trudeau observerte fiskene mine og se den forsiktige, men grundige, undersøkelsene for lus og helse, i stedet for å bare kaste seg ut i offentlig gransking som igjen er basert på frykt og usikkerhet presentert av mennesker som hevder å være kunnskapsrike. Det er ikke uvanlig for en fisk å ikke ha en eneste lus til tross for at de er i et så stort mangfold i naturen, uavhengig av fiskelokaliteter, sier Hamm.

Hun mener at det å faktisk se det arbeidet de gjør og virkelig gå inn for å forstå jobben, ville ha vært en øyeåpnende opplevelse for de som er så feilinformerte om bransjen.

– Å se den oppmerksomheten i nærbilde, med vegger av permer som logger omfattende daglig, ukentlig, månedlig og årlige protokoller vil kunne åpne folks øyne. Joda, du kan bruke det ene bildet av en skadet fisk på kanten av merden på sine siste dager for å skape reaksjoner og sinne blant folket; fiskene blir ikke jaktet på og spist umiddelbart under beskyttelsen av merden slik de ville ha blitt i det fri. Men, du kan også velge å vise offentligheten noen av de andre 99,9 prosent fiskene i merden; store, livlige, vakre. Glitrende skinn, nydelig kroppsfasong, tykk og sunn. Jeg er så stolt over fiskene mine!