– Det finnes bare ett riktig fokus, og det er fiskevelferd

Nyheter
1343

Fra Holsneset i Langevåg, en skjult bygd selv ikke alle Sunnmøringer kan plassere på kartet, drives alt av Cflows virksomhet. Selskapet ble først startet opp for 16 år siden, da som produsent av enkle pumpeanlegg. I løpet av årene som har gått, har det skjedd store endringer.

– Da jeg kom inn i bildet som daglig leder i 2010, var mitt mål å ta selskapet fra barndommen og inn i puberteten. I løpet av den tiden har selskapet gått fra å drives av noen få gründere, til å straks runde 100 ansatte. Vi har gått fra å levere enkle pumpesystemer, til å levere skreddersydde løsninger for alt innen fiskehåndtering. Jeg føler at vi har gjort alt etter beste evne, og er nå godt på vei til å bli «voksne», sier daglig leder, Arnstein Johansen, til iLaks.

På Cflows egen dypvannskai, ligger ringnotbåten «Gunnar Langva» inne til service. På hvert hjørne i kontorlandskapene, bugner det av klementiner.

– Her holder altså vi til. Det er her alt skjer, sier Johansen, og slår armene ut mot det man snart merker seg bare er en liten del av Cflows områder.

Kjøpt opp av PG Flow Solutions
For rundt ett år siden ble Cflow kjøpt opp at væskehåndterings- og pumpespesialisten PG Flow Solutions.

– Fra tidligere hadde vi hatt et nært samarbeid over flere år, der vi har kombinert vår kompetanse og teknologi innen fiskevelferd, med innovasjonsprofilen og pumpekompetansen til PG Flow Solutions. Det er vi som prosjekterer, bygger, setter opp og vedlikeholder alt innen håndtering av levende fisk, sier Johansen.

Cflow har de siste årene økt omsetningen gradvis, og vil i år lande på rundt en halv milliard kroner, ifølge Johansen. I fjor lå omsetningen på i overkant av 357 millioner. Likevel viser trenden på driftsresultatet at det imidlertid ikke til å skryte av. Fra et driftsresultat på over fem millioner i 2015, viste tallene minus 12,5 millioner i 2018.

Arnstein Johansen har vært daglig leder i Cflow siden 2010. Foto: Lizbeth Osnes

Rundt hele kloden – fra Langevåg
– Vi trives jo her, men vi trenger helt klart mer plass, sier en av de som arbeider i et av de romslige verkstedene, til iLaks. Johansen humrer som svar:

– Det sier de alltid. Og ja, det er sant. Vi kjøper opp, får mer plass, lager til og så … Ja, så vokser vi og trenger enda mer plass. Det er en stadig utfordring, det der med plassen. Men, vi får det jo til å fungere.

Det er nemlig ikke bare kontorene, møterommene med oppkalling etter ulike fisketyper og ingeniører foran datamaskiner man treffer på. Det er nemlig akkurat der, i vesle Langevåg, at absolutt alt fra planlegging til prosjektering, til bygging og i flere tilfeller også både oppsett og service, foregår.

– Alt skjer her. Vi har kunder over hele verden og reiser selvfølgelig ut så godt som på flekken dersom det trengs, men i hovedsak skjer det altså her. Det står alltid opptil flere lastebiler på uteområdet vårt, klare til å enten losse eller laste varer, sier Johansen.

Kun ett riktig fokus
– Vi er veldig stolte over det vi har fått til, og ikke minst over de dyktige folkene som jobber her. Vi har absolutt alt; ingeniører, biologer, mekanikere … Alt er på huset, og det vi selv mangler av arbeidskraft, leier vi inn fra selskaper vi har nære samarbeid med. Vi er absolutt veldig fornøyd med alt vi har fått til hittil. Men, vi har jo bare så vidt begynt å rispe litt i lakken, forteller Johansen.

– Det er fullt kjør, det er det. Samtidig skal det være godt å jobbe her, man skal føle seg stolt over å være en del av det vi gjør. For oss er det et helt avgjørende at vi kun har ett enkelt fokus. Det eneste riktige fokuset når vi håndterer levende skapninger; fiskevelferden. Med å hele tiden ha fullt fokus på at all fisk skal ha det så godt som mulig hele veien, har vi også automatisk et fokus på kvalitet og dermed også økonomien til kundene våre, legger han til.

For Johansen er det åpenbart at så lenge fisken har det best mulig, blir det også best mulig kvalitet på kjøttet. Det igjen, gir den beste økonomiske gevinsten.

– Det er vårt helt klare fokus gjennom hele veien, i alt vi gjør og når det kommer til absolutt alt vi prosjekterer. Vi har med levende dyr å gjøre, helsen og velferden bør alltid settes øverst på listen, sier Johansen, og kan nevne kunder som blant annet Lerøy, Mowi, Frøy, Intership – og de fleste store aktører innen fiske- og havbruk.

Cflow har egen dypvannskai, der service og testing foregår. Per nå ligger «Gunnar Langva» inne til service. Foto: Lizbeth Osnes