– Det er spennende tider for Kina

Nyheter
772

Ferske tall fra Norges Sjømatråd viser at Kina og Hong Kong sammenslått har hatt en kraftig økning i import av norsk laks det siste året.

I fjor på denne tiden hadde Kina og Hong Kong sammenlagt en import på 24.214 tonn fersk laks. Hittil i år er det sammenlagte tallet 34.485 tonn, noe som viser en økning på hele 42 prosent.

– I år er første året på 10 år at det har vært en mer eller mindre normal handelsforbindelse mellom Norge og Kina. Etter at siste rest av restriksjoner har blitt fjernet, går nå det meste av laks direkte fra Norge til Kina. Tidligere ble fisken sendt til Vietnam for foredling og videresending derfra, sier aksjeanalytiker ved Nordea Markets, Kolbjørn Giskeødegård, til iLaks.

Ser positivt på fremtiden
Sjømatrådets fiskeriutsending i Kina, Victoria Braathen, ser positivt på fremtiden for norsk laks i Kina etter at landet fjernet de strenge restriksjonene av import fra Norge.

– Det er spennende tider for Kina. I løpet av 2019 har norsk laks fått ytterligere bedret adgang til Kina. Handel med laks mellom Norge og Kina er samtidig regulert av en lakseprotokoll som legger vilkår for norsk laks kvalifisert for markedet, sier Braathen.

Victoria Braathen. Foto: Norges sjømatråd

– Vi har sett en positiv endring, som handler om at det nå ligger til rette for effektiv handling mellom Norge og Kina. I fjor lå markedsandelen til Norge på 22 prosent, mens den i år ligger på 36 prosent for fersk laks til Kina, så det er helt klart en veldig spennende tid vi er inne i nå, legger hun til.

Hun legger til at oktober-tallene hun sitter med, viste en økning på 98 prosent.

– Det er god appetitt for laks i Kina, og det er tydelig at Norge er et foretrukket opphavsland for laks blant kinesiske konsumenter, basert på årlige forbrukerundersøkelse gjennomført av Sjømatrådet, sier hun.

En god historie å fortelle
– Dette er en god historie å fortelle. Nå ligger alt til rette for at det skal fortsette som det har gjort hittil i år, og forutsetningene er veldig gode, sier Braathen til iLaks.

Selv om ingen, heller ikke Sjømatrådet, kan spå fremtiden, vil Braathen si at det ser lyst ut:

– Nå er fokuset på å opprettholde adgangen vi har i dag, og å fortsette å bygge videre på det gode arbeidet vi har gjort hittil. Nå nærmer det seg årsslutt og vi er i full gang med å planlegge aktiviteter for 2020. Det ser helt klart positivt ut hittil, avslutter hun.