– Det er ikke rett at staten skal ta fortjenesten når vi sitter med risikoen

Nyheter
1515

Det sier daglig leder i Austevoll Melaks, Edvard Melingen, og forteller at han frykter enda mer beskatning av oppdrettsnæringen, enten det er ved en ressursrente eller ved andre virkemidler. 

Grunnrente-beskatning, arealavgift, ressursrente. Mange forslag til mer beskatning av oppdrettsnæringen sirkulerer på Stortinget. Edvard Melingen frykter at en ny skatt snart blir et faktum, og er redd det kan gå hardt utover de minste oppdretterne.

– Det var ingen som var misunnelig på oss på 70- og 80-tallet. Vi satset alt vi hadde. Satset huset og tok opp lån i banken. Nå når vi endelig lykkes og tjener gode penger, da skal de ta det fra oss med enda mer beskatning. Vi betaler allerede mye til staten og kommunene gjennom ulike ordninger. Missforstå meg rett, jeg er glad for at vi i oppdrettsnæringen er med å bidra til felleskapet, men vi betaler nok allerede, sier Melingen.

Veteran
Han har vært med og drevet Austevoll Melaks siden 1976 og frem til i dag. Bedriften driver i dag lakseoppdrett på tre konsesjoner.

Melingen er oppgitt og frykter at store deler av fortjenesten kommer til å gå rett i lomma på staten som har sittet på sidelinjen hele veien og ikke bidratt.

– Det er ikke rett at staten skal ta fortjenesten når vi sitter med all risikoen. Lakseoppdrett er forbundet med stor risiko. Fisken kan bli rammet av all slags sykdommer. Det er ingen garanti for at den fisken vi setter ut gir noen avkastning. Men dersom det blir det, da skal staten, med Rødt og SV i spissen, komme å ta av fortjenesten. Slik kan det bare ikke være, sier han.

Melingen mener bestemt at han, og oppdrettere landet over, er de som betaler mest skatt av alle, og har ingen forståelse for de som mener at de ikke bidrar nok.

Risikodeling
– Og nå på toppen av alt snakker de om å legge på enda en beskatning. Dersom staten vil ha en større del av fortjenesten så får de være med å ta risikoen. Staten kunne kanskje kommet å kjøpt halvparten av bedriften og vært med hele veien, ikke bare ta fra oss når vi lykkes. Kanskje vi bare burde ha det som i Russland der staten eier 60 prosent av alt, sier Melingen oppgitt.

At sammenligningen med olje blir dratt frem ser han på som bare fjas.

– Der eier staten halvparten, de er med hele veien. Det er ikke sammenliknbart i det hele tatt. Hva skjer hvis prisen går ned og vi ikke tjener noen ting. Skal staten fortsatt ha en grunnskatt da? spør Melingen.