– Det er altfor lett å bruke andre sine penger

Nyheter
0

Vestnes kommune i Møre og Romsdal er kjent for sine verft og båtbyggerier. Nå opplever kommunen stor usikkerhet grunnet grunnrenteforslaget. 

Høyres ordfører i kommunen, Randi Bergundhaugen, forteller til iLaks at kommunen ennå ikke har merket noe på økonomien etter at grunnrenteskatten ble innført, men at hun opplever at næringen er nervøs for fremtiden.

– Min frustrasjon går mest ut på at det er noen som ikke kjenner til det gamle prinsippet om at man må skape før man kan dele, sier hun.

Hun er tydelig på at det er for mye byråkrati som er ødeleggende for de som driver privat næringsliv.

– Vi lager planer for Romsdalsfjorden hvor de, på det tidspunktet planene er ferdig utarbeidet, allerede er utdatert før de blir iverksatt. Det er til stor frustrasjon, sier hun oppgitt.

Skryter
Bergundhaugen, som selv er hedmarking, skryter av det gode samholdet hun opplever i Vestnes.

– Det skal sies at jeg ikke har vært så altfor mye rundt og klippet snorer hos diverse bedrifter, men heller fokusert på å bli kjent med hver og en av de.

– Det er slik man blir riktig godt kjent med dem og ser hvordan de arbeider. Jeg opplever et enormt godt samarbeid mellom aktørene.

Hun er klar på at verftene og båtbyggeriene er det viktigste de har i kommunene, hvor store deler av arbeidsstyrken tilhører nettopp disse industriene. Hun forteller at mesteparten av skattepengene kommunen mottar kommer herfra.

– I vår kommune så har vi en stor andel innbyggere som også kommer fra utlandet. Mange er først innleid, for så senere å hente familiene som også bosetter seg her. Det handler også om å få lys i husene.

Les også: Salthammer båtbyggeri: – Vi trenger en konklusjon for å komme oss videre

Spesielt
Hun er tydelig på at måten regjeringen la frem forslaget om grunnrenteskatt var meget dårlig planlagt.

– Det er veldig spesielt å innføre noe fra 1. januar, altså før høringsfristen er satt. Det handler jo om å ta folk på alvor.

– Det er ikke bare de som tar ut penger fra bedriftene, men det handler også om de som er sysselsatt. Det er noen sammenhenger der som regjeringen ikke ser.

Hun sier hun har fått enorm respekt for oppdrettsnæringen etter at hun selv flyttet til Møre og Romsdal.

– At vi ikke viser mer respekt for mennesker som bruker et helt liv på å bygge opp arbeidsplasser, det er leit på vegne av alle som har jobbet døgnet rundt for å få det til.

– Problemet er ikke at vi er for mange rike, men vi er for få. Det er de sørger for at flere får bedre inntekt. Det er altfor lett å bruke andre sine penger, avslutter hun.

«Ronja Princess» ved kai på Vestnes. Foto: Aas Mek. Verksted