Denne uken skal syv røktere bli de aller første Stingray-pilotene

Nyheter
1153

Snart overlater Stingray noe av kontrollen på laser-nodene til oppdretter. 

Denne uken er syv røktere på plass i Stingray sine lokaler i Groruddalen for å bli sertifiserte Stingray-piloter. Etter en ukes kurs vil de gå gjennom 14 dager egentrening, før de kommer tilbake for del to av pilotutdanningen, som vil avsluttes med eksamen i slutten av april.

– Det blir et langt skritt opp for oss, og for de på merdekanten. De vil da ikke være like avhengig av at monitorering hos oss responderer på sekundet for å hjelpe dem, sier John Arne Breivik, daglig leder i Stingray.

Etter å ha bestått eksamen vil røkterne få tilgang til Navigator. Et system med et dashboard hvor kundene kan sende kommandoer for å flytte nodene. Her kan man også lagre posisjoner slik at man kan sende nodene tilbake til posisjoner røkterne har erfart er gode.

Modningstid
Frem til nå har ikke Stingray ønsket å gi fra seg kontrollen på laser-nodene, og har selv styrt alt fra sitt kontrollrom i Oslo. Nesten 300 laser-noder, i 170 merder.

– I starten var det mange som spurte om de kunne få en joystick og styre laseren slik som de ville. Men i en tidlig fase før både teknologien og kundene modnet har vi ønsket å ha kontrollen. Det er det flere grunner til, men hovedsakelig har vi ønsket å vite hvor skoen trykker og ikke kun få tilbakemeldinger fra kundene når de skulle klage, sier Brevik og legger til:

– Vi kunne risikert at noen kjørte i stykker komponenter i noden og vi måtte ut på service hele tiden. Men nå er tiden moden for egen posisjonering hos de flinkeste, og dette kommer til å ta oss atskillige hakk oppover, mener Breivik.

Her i kontrollrommet til Stingray har de oversikt over nesten 170 merder. Når røkterne tar over deler av jobben vil det lette arbeidet for de som styrer fra Oslo. FOTO: Andreas Witzøe

Fisk foran kamera
– Det er én grunnleggende forutsetning for å drive god avlusing døgnet rundt, og det er at det er fisk foran kamera, sier Breivik.

Ved å overlate mer styring av nodene til oppdrettere som virkelig satser på lasere, og de som kjenner lokalitetene aller best, mener Stingray de skal bedre effektiviteten i avlusing med laseren ytterligere.

– I løpet av et døgn så beveger biomassen seg avhengig av lys, temperatur, fôring osv. Det kan for eksempel være tre til fem gode posisjoner i løpet av et døgn. De flinkeste pilotene vil kunne posisjonere nodene i bedre posisjon døgnet rundt og sørge for at vi får økte pulstall og dermed mer effektiv avlusing gjennom hele døgnet, sier Breivik.

Laser-noden. FOTO: Andreas Witzøe