– Denne roboten kan hvem som helst reparere

Nyheter
704

Oppdrettere må normalt ta kontrakt med en kostbar ingeniør for å reparere en ROV. Men hva om noen på stedet kan gjøre det istedenfor?

Denne uken har den Silicon Valley-baserte bedriften SeaDrone vært til stede på den internasjonale havteknologiutstillingen OceanBusiness i Southampton i England. Her har de vist frem sin nyeste ROV, Inspector 3.

Grunnlegger av SeaDrone, Eduardo Moreno, står på sin stand og forklarer hvor notorisk vanskelig det er å reparere en ROV, og at han har løsningen.

Inspector 3. FOTO: SeaDrone

– Det kan ta flere timer å reparere en thruster, og det er kostbart. Oppdrettere leier ofte disse reparasjonene ut til kvalifiserte ingeniører, sier Moreno.

Dette ønsker SeaDrone å gjøre lettere for oppdrettere. Han tar frem Inpector 3 iLaks og demonstrerer.

– Du trenger fortsatt å se veiledningen for å bytte thrusteren, men det er enkelt, sier Moreno.

Fra hybelen
Grunnlegger Moreno har bakgrunn som maskiningeniør med fokus på robotteknologi. Han grunnla SeaDrone mens han fremdeles jobbet på Stanford AI Robotics Lab.

I likhet med det Mark Zuckerberg gjorde med Facebook, lanserte Moreno sin idé fra en hybel mens han gikk på videregående skole i 2005.

– Det første året jobbet vi med prosjektet alene. Målet var å minimere tid brukt på hardware, men vi visste at en hvilken som helst maskin vil bryte ned til slutt. Vi lurte på hvordan vi kunne tilby en ROV som folk kunne vedlikeholde, selv når den er 100 kilometer fra land, sier Moreno til iLaks.

Kjøpt av Mowi og Akva
Selskapet hevder at den nyeste modellen er den mest effektive ROV av sitt slag på markedet. Den veier 6,5 kg og har ingen utvendige kabler. Alle thrusterne, lys og kamera er innebygd i det vanntette huset.

– Disse komponentene trenger lite vedlikehold og er enkle å erstatte, sier Moreno.

Den nyeste modellen kan nå dyp inntil 150 meter og har en topphastighet på 2,5 knop.

SeaDrone-grunnlegger Eduardo Moreno demonstrerer en Reperasjon av Inspector 3. FOTO: Owen Evans