Danske eksportgarantier kan løse finansieringen av Akvafarm Rjukan

Nyheter
871

iLaks har tidligere skrevet om Akvafarm Rjukan som har planer om å bygge verdens største landbaserte oppdrettsanlegg. Anlegget skal ha en gjennomsnittskapasitet til å produsere 8000 tonn laks i året, men vil ha en maksimal kapasitet på 10.000 tonn. Anlegget er prosjektert til å være på hele 34.000 kvadratmeter (34 mål) hvor produksjonshaller vil ta det meste av arealet.

Selskapet har fått på plass 250 millioner fra investeringsselskapet Pioneer Capital, som er en del av Adolfsengruppen, men trenger mer kapital.

Les også: – Ja, dette er en gigantsatsning

– I halvannet år har vi hatt god dialog med SIVA for finansiering av bygg på 250–300 millioner. Resten på opptil 250 millioner måtte skaffes som privatkapital. Da det var klart, fikk vi avslag begrunnet med manglende midler, men ble ønsket lykke til med prosjektet, sier styreformann Carl Ivar Holmen i Akvafarm Rjukan til Varden.

Han forteller videre til avisen at danske eksportgarantier kan løse finansieringen av byggene.

– I så fall mister fylket store kontrakter siden vi da må bruke danske firmaer. Vi har verken tid eller penger til å utsette prosjektet og må benytte den muligheten vi får. Det ser ut til å være enklere å finansiere investeringer innen byeiendom enn til produksjonsanlegg, sier Holmen til Varden.

SIVA eies av Nærings- og fiskeridepartementet og er i Telemark 88 prosents eier av Herøya Næringspark.

Kun ferskvann
I lakseproduksjonen skal det bare brukes ferskvann. Hos Freshwater Institute i USA er norsk laks blitt fôret opp i ferskvannstanker, med det de selv mener er gode resultater. Instituttet forteller på sin nettside at deres forsøk med ferskvannsoppdrett av laks ga dem vurderingen «Best Choice» fra «Seafood Watch», skriver avisen.

Både kommunen og Telemark fylkeskommunen har vært medspillere for Akvafarm Rjukan. Via næringsselskapet Rjukan Næringsutvikling har kommunen bidratt med boring etter grunnvann på Svadde.